Dániában is megjelent a dél-afrikai mutáns koronavírus

Dánia, Koppenhága, koronavírus, COVID-19
People wear mask on a metro train in Copenhagen shortly after midnight, on August 22, 2020, as the Danish government imposed to wear face mask or visor in public transport to prevent the spread of the new coronavirus. (Photo by Olafur STEINAR GESTSSON / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
Dániában is megjelent az új koronavírus sokkal fertőzőbb, dél-afrikai változata, ráadásul emelkedik az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutáció által okozott fertőzések száma.
Vágólapra másolva!

Dánia egészségügyi hatóságai szombaton közölték, hogy megtalálták az első embert, akit a vírus dél-afrikai mutánsa fertőzött meg. Az illető előzőleg Dubajban járt.

Dániában szerdán három héttel meghosszabbították a szigorú járványellenes szabályokat azzal a céllal, hogy fékezzék a mutálódott brit vírus terjedését Nagy-Britanniából. A hatóságok várakozásai szerint február közepére a B117 jelű brit vírusmutáció lesz a domináns kórokozó.

Dánia a koronavírus-mutációk kiszűrésében éllovassá vált, mivel a legtöbb pozitív tesztet genomszekvenálási elemzésnek veti alá.

November közepe és január 10. között 256 dán fertőzött meg a brit vírusváltozattal, ez a szám az ebben az időszakban genetikailag elemzett pozitív tesztek 1,3 százalékának felelt meg. Január első hetében azonban ez az arány már 3,6 százalék volt. A növekedés miatt aggódó hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a járvány terjedését fékező korlátozásokat.

Maszkos utazók a koppenhágai metrón 2020 augusztusában Forrás: AFP/Olafur Steinar Gestsson

Az előzetes adatok szerint a mutáns brit vírussal megfertőződöttek közül 11-en jártak külföldön, közülük öten Nagy-Britanniában, de azt nem tudni, hogy külföldön vagy odahaza szedték-e össze a betegséget.

Dániában a járvány kezdete óta több mint 188 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal, a halottak száma meghaladja az 1700-at. A betegségből felgyógyultak aránya 99 százalék, a halálos áldozatoké pedig 1 százalék. Jelenleg majdnem húszezer aktív esetet tartanak számon, a súlyos vagy életveszélyes állapotú betegek száma 137-re rúg.