Armin Laschet lett a CDU új elnöke, de bizonytalan, hogy lehet-e belőle német kancellár

Horizontal
North Rhine-Westphalia's State Premier and candidate as leader of the Christian Democratic Union (CDU) Armin Laschet shows a luck coin offered to him by his father as he delivers a speech on the second day of the party's 33rd congress held online because of the coronavirus pandemic, in Berlin on January 16, 2021. - Germany's conservative CDU party will elect a new leader on on January 16, 2021, in a key vote kicking off the race for Germany's top job as a deadly pandemic roils Europe's biggest economy. (Photo by Odd ANDERSEN / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lesz a CDU új vezetője, őt választották meg a Kereszténydemokrata Unió elnökének a párt szombati kongresszusán, aki egyben ősztől Angela Merkel utóda lehet kancellárként.
Vágólapra másolva!

A kongresszust a koronavírus-járvány miatt online tartották, így az ezer küldött elektronikusan adhatta le a szavazatát, hogy ki legyen a pártelnöki tisztséget az elmúlt év eleje óta már csupán ideiglenesen betöltő Annegret-Kramp Karrenbauer utóda.

A küldöttek három jelölt közül választhattak, mindhárom Németország legnépesebb tartományából, Észak-Rajna-Vesztfáliából származik. A három jelölt a politikával 2009-ben ideiglenesen felhagyó és az üzletben dolgozó 65 éves Friedrich Merz, az 59 éves, a tartományi miniszterelnöki tisztséget jelenleg betöltő Armin Laschet, valamint az 55 éves volt környezetvédelmi miniszter, Norbert Röttgen volt, aki jelenleg a Bundestag külügyi bizottságának élén áll.

Az előzetes felmérések szerint közülük a német konzervatív szavazók körében az Angela Merkel politikai ellenfelének számító Merz a legnépszerűbb, míg Armin Laschet a merkeli politika folytatását hirdeti.

A harmadik jelölt, a legkevésbé esélyes Norbert Röttgen volt, aki inkább a merkeli pragmatikus politizálás híve, és mindenekelőtt a párt modernizálását, Laschettel együtt a fiatalok irányába történő nyitást, továbbá a környezetvédelmet nevezte a legfontosabb feladatoknak.

A szombati választáson 991-en szavaztak, négyen pedig tartózkodtak. Az első fordulóban Merz 385 szavazatot, Laschet 380, Röttgen pedig 224 voksot kapott, így előbbi két jelölt jutott a második körbe. Ott Laschetre 521, Merzre 466 szavazat érkezett. Most formális levélszavazás következik, ezt követően január 22-én hirdetik ki a végleges eredményt.

Az azonban - az elmúlt évek hagyományaival szakítva - egyáltalán nem biztos, hogy a pártelnök egyben a CDU kancellárjelöltje is lesz. Erről csak később születik döntés, és időpontot ezzel kapcsolatban nem közöltek. Már csak azért sem, mert elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a 69 éves Angela Merkelt 16 évig tartó regnálása után ősszel CDU-s politikus váltja majd fel a kancellári székben. A felmérések ugyanis arról tanúskodnak, hogy a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választói körében tartományi vezetői képességeiért a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikus ma

az a Markus Söder, aki Bajorország miniszterelnöke, egyben a CSU elnöke.

Ha pedig ez a forgatókönyv teljesülne, Franz-Josef Strauss, majd Edmund Stoiber sikertelen próbálkozása után Söder Németország első olyan kancellárja lehet, aki nem a CDU-t, hanem a CSU-t képviseli.

Armin Laschet Forrás: AFP/Odd Andersen

Az Alapjogokért Központ gyorselemzése megjegyzi, hogy Söder mellett másik jelölt is lehet. Mint írják, az utóbbi hetekben Jens Spahn CDU-s egészségügyi miniszter is elkezdte pozícionálni magát a kancellári tisztség kapcsán, annak ellenére, hogy a pártelnökségért folyó versenybe be sem szállt.

Úgy értékelik, hogy a mostani választás azt mutatja, hogy a merkeli vonal érvényesült a CDU-ban, Laschet az ő centrista politikáját kívánja továbbvinni.

Laschet jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália pedig a legnagyobb magyarországi befektetők közé tartozik

- hívja fel a figyelmet az elemzés.

A valódi politikai döntésre és értékválasztásra majd csak márciusban kerül sor, amikor a két párt közösen dönt, hogy kit küldjön versenybe szeptember 26-án az ország vezetéséért.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségimédia-oldalán gratulált Armin Laschetnek. Azt írta, készen állunk a szövetségi együttműködés folytatására.