A guatemalai hatóságok megpróbáltak szombaton keményebben fellépni azzal a több ezer hondurasival szemben, aki az Egyesült Államokba akar eljutni, és az előző nap átjutott hazájából Guatemalába, áttörve a határon felállított kordont. A hondurasi migránskaraván több száz tagjával össze is csaptak a guatemalai biztonsági erők.

Noha a határ közelében lévő El Florido város hatóságai pénteken még azt mondták: a körülbelül 4500 fős tömegben sok a nő és a gyerek, ezért nem alkalmaznak erőszakot velük szemben, szombatra úgy határozott az ország vezetése, hogy semmiképpen nem engedi tovább a tömeget. Ráadásul a guatemalai bevándorlási hivatal kiadott egy olyan figyelmeztetést, miszerint egy újabb, csaknem háromezer emberből álló csoport is elindult Hondurasból.

Egy jelentés szerint már ez a csoport is átjutott a határon, pedig a guatemalai biztonsági erők Vado Hondo határfalunál összecsaptak közülük több százzal. Egy másik jelentés arról szól, hogy csak egy kisebb csoport jutott át, mintegy ezer embert visszatoloncoltak a határon, sokakat pedig őrizetbe vettek a hatóságok.

Hondurasi migránsok 2021. január 16-án a guatemalai CamotanbanForrás: AFP/Johan Ordonez

Idén ez az első közép-amerikai migránskaraván, amely elindult az Egyesült Államok felé, és feltehetőleg amiatt, hogy reménykednek a majdani új amerikai kormány engedékenyebb hozzáállásában a bevándorlás területén.

Sajtóhírek szerint jóllehet Joe Biden megválasztott elnök az elődjénél humánusabb megközelítést ígért, az Egyesült Államok és Honduras között fekvő országok - Guatemala és Mexikó - kormányai fenn szeretnék tartani szigorú határvédelmi intézkedéseiket. Ez valószínűleg Washingtonnak sem lesz ellenére, minthogy Biden egyes tanácsadói név nélkül nyilatkozva aggodalmukat fejezték ki a bevándorlási hullám esetleges erősödése miatt.

Guatemala és Honduras - Salvadorral együtt - Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.