Újabb szigorítások Ausztriában a koronavírus új, fertőzőbb mutációi miatt

KURZ, Sebastian
Bécs, 2021. január 17. Sebastian Kurz osztrák kancellár plexifal mögött állva beszél egy sajtótájékoztatón a bécsi kancellária épületében 2021. január 17-én. Ausztriában februárig 7-éig meghosszabbítják a járvány miatti teljes zárlatot és két méterre növelik az emberek között megtartandó távolságot. MTI/AP/Ronald Zak
Vágólapra másolva!
Mivel megjelentek Ausztriában is az új, még fertőzőbb koronavírus-mutációk, ezért újabb szigorításokra van szükség - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján, miután többnapos egyeztetést folytattak a járványról.
Vágólapra másolva!

Az eddigi egy méter helyett 2 méter távolságot kell tartaniuk az embereknek.

A nagyobb védelmet adó FFP2 maszkot kell viselni január 25-től a boltokban és a tömegközlekedésen,

a hagyományos maszkokat nem fogadják el ezentúl. Azoknál a cégeknél, amelyeknél ez megoldható, távmunkát kell bevezetni.

Emellett meghosszabbítják az egész napos kijárási korlátozást. Február 7-ig biztosan fenntartják a korlátozásokat, azután nyithatnak ki az iskolák és a boltok, amelyek nem a mindennapi élethez szükséges termékeket árulnak. Hozzátette, februárban biztosan nem indul újra a turizmus az országban, zárva kell maradniuk a hoteleknek és az éttermeknek. Utóbbi szolgáltatások esetleges márciusi megnyitásáról egy hónap múlva döntenek.

A kancellár azt mondta, a kormány felelőssége, hogy meghozzák a döntéseket, amelyek nem lesznek népszerűek, de szerinte indokoltak, mert az új fertőzöttek számában Ausztria az első harmadban van az európai országok közt. Emlékeztetett, hogy augusztusban arról beszélt, hogy már látszik a fény az alagút végén, és nyárra visszatérhetnek az emberek a korábban megszokott életükhöz, szerinte ehhez szükségesek a mostani szigorítások.

A jelenleg engedélyezett két vakcinával a 65 éven felüliek oltása májusig tartana, ha az oxfordi vakcinát is engedélyezi az uniós hivatal és a szállítás rendben lesz, akkor március végére, április elejére végezhetnek az idősek oltásával, emelte ki Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz osztrák kancellár plexifal mögött állva beszél sajtótájékoztatóján a bécsi kancellária épületében 2021. január 17-én. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Öten kapták el eddig a brit vírust

Eddig 5 fertőzött esetében azonosították a brit vírust, további 100 gyanús esetet még vizsgálnak.

- magyarázta a döntést a kancellár.

Az elsődleges cél jelenleg a napi új megbetegedések számának leszorítása 700 alá, illetve a fertőzési ráta 0,8 százalékra csökkentése, így elkerülhető a kórházak és az intenzív osztályok túlterhelése.

A kormányfő negatív példaként említette az olaszországi Dél-Tirolt, ahol a zárlat után, november végén tíz napra újranyitottak, majd újfent el kellett rendelni a teljes zárlatot.

- hangsúlyozta Kurz.

A sí- és korcsolyapályák - minden kritika ellenére - továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1267 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 393 ezer 778 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1963, az intenzív kezelésre szorulók 328-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.