A bordeaux-i fellebbviteli bíróság döntése alapján Franciaország történetében először kapta meg egy migráns a "beteg külföldi" címet, vagyis azért adtak letelepedési engedélyt valakinek, mert az országban, ahonnan érkezett, rendkívül rossz minőségű a levegő.

A Sheel névre hallgató bangladesi migráns megkapta a letelepedéshez szükséges engedélyeket, így maradhat Franciaországban. A története még 2019 nyarán kezdődött, amikor nem sikerült megszereznie a szükséges engedélyeket az országban maradáshoz, így rövidesen kitelepítették volna.

Sheel viszont bíróságra vitte az ügyet. Arra hivatkozott, hogy súlyos légzési betegséggel szenved, Bangladesben pedig a világ egyik legszennyezettebb a levegője, így egy halálos ítélettel érne fel, ha visszatoloncolnák oda.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Julien Mattia

Most a bordeaux-i fellebbviteli bíróság elfogadta Sheel érvelését. A döntéshozók úgy találták, hogy ugyan Sheel asztmájára kaphatóak gyógyszerek Bangladesben, azonban megfelelő orvosi kezelést nem kapna ott, valamint a súlyos légszennyezés miatt is veszélyes lenne visszaküldeni Sheelt Bangladesbe.

Az ügy a migráció egy teljesen új fejezetét nyithatja meg, hiszen most már betegségekre is lehet hivatkozni, ha valaki le szeretne telepedni Európában. Miközben egyre több ország próbál meg keményebben fellépni a migráció ellen, addig Franciaország még több kiskaput nyit számukra annak ellenére is, hogy az országban a közelmúltban már több terrortámadás is történt. Ezek jellemzően bevándorlókhoz köthetők.