Rossz minőségű a levegő Bangladesben, erre hivatkozva kapott letelepedési engedélyt Franciaországban egy bangladesi migráns

tüntetés, Franciaország, sajtószabadság, rendőri erőszak, gyújtogatás, rongálás, tömeg, 2020.11.28.
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 28: Smoke and flares rise from burning car during a demonstration against the newly passed controversial global security law, in Paris, France, on November 28, 2020. The global security legislation passed by the French Parliament aims to ban the distribution of photos in which police officers and gendarmes can be identified in a way which is harmful to their image. Julien Mattia / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A bordeaux-i fellebbviteli bíróság döntése alapján Franciaország történetében először kapta meg egy migráns a "beteg külföldi" címet, vagyis azért adtak letelepedési engedélyt valakinek, mert az országban, ahonnan érkezett, rendkívül rossz minőségű a levegő.
Vágólapra másolva!

A Sheel névre hallgató bangladesi migráns megkapta a letelepedéshez szükséges engedélyeket, így maradhat Franciaországban. A története még 2019 nyarán kezdődött, amikor nem sikerült megszereznie a szükséges engedélyeket az országban maradáshoz, így rövidesen kitelepítették volna.

Sheel viszont bíróságra vitte az ügyet.

Arra hivatkozott, hogy súlyos légzési betegséggel szenved, Bangladesben pedig a világ egyik legszennyezettebb a levegője, így egy halálos ítélettel érne fel, ha visszatoloncolnák oda.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Julien Mattia

Most a bordeaux-i fellebbviteli bíróság elfogadta Sheel érvelését. A döntéshozók úgy találták, hogy ugyan Sheel asztmájára kaphatóak gyógyszerek Bangladesben, azonban megfelelő orvosi kezelést nem kapna ott, valamint a súlyos légszennyezés miatt is veszélyes lenne visszaküldeni Sheelt Bangladesbe.

Az ügy a migráció egy teljesen új fejezetét nyithatja meg, hiszen most már betegségekre is lehet hivatkozni, ha valaki le szeretne telepedni Európában.

Miközben egyre több ország próbál meg keményebben fellépni a migráció ellen, addig Franciaország még több kiskaput nyit számukra annak ellenére is, hogy az országban a közelmúltban már több terrortámadás is történt. Ezek jellemzően bevándorlókhoz köthetők.