Lassan, de javul a helyzet Csehországban

koronavírus csehország
Nő halad át a prágai Vencel téren 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Csehországban az előző nap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
Vágólapra másolva!
Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban.
Vágólapra másolva!

Az öt sávra osztott százpontos hivatalos kockázati táblázat alapján Csehországban december 27-e óta ugyan a legszigorúbb, ötödik sávra érvényes óvintézkedések vannak érvényben,

de a gyakorlatban hétfőn már ötödik napja az enyhébb negyedik sávnak felel meg reális járványhelyzet.

A kormány a sávokba való besoroláson és az ennek megfelelő óvintézkedéseken akkor változtat, ha a járványügyi adatok hét napon át jobbak, vagy három napon át rosszabbak, mint az érvényben lévő csomag.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent kimutatás szerint

a járvány terjedési mutatója jelenleg 0,71, míg december végén ez a szám meghaladta az 1,3-at.

A kockázati táblázat további három legfontosabb paramétere közül javult a 100 ezer lakosra, illetve a 100 ezer, 65 éven felüli idős emberre eső fertőzöttek aránya is.

Nő halad át a prágai Vencel téren 2020. december 19-én Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szerint a kormány várhatóan szerdán vagy csütörtökön foglalkozik a témával.

- mondta Havlícek vasárnap.

A legfrissebb kimutatások szerint vasárnap 6330 személyt kezeltek a kórházakban, közülük mintegy 1100 állapotát minősítették az orvosok súlyosnak. A kórházakra nehezedő nyomás ugyan néhány napja mérsékelten csökken, de a hatóságok a helyzetet továbbra is súlyosnak tartják.

Hétfőig a koronavírus-járvány szövődményeiben a hivatalos adatok szerint 14 449 személy halt meg.

Andrej Babis kormányfő vasárnap este a közszolgálati televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy a kormány várhatóan keddtől újra engedélyezi néhány további üzlet kinyitását. Konkrétan a papírboltokat, az alsóneműt, valamint a gyermek lábbelit és ruházatot árusító boltokat említette.

Kormányzati adatok szerint vasárnap estig több mint Csehországban.

Az első hullámban a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit oltják be. Péntektől előjegyezhetik magukat oltásra a 80 évnél idősebbek is. Andrej Babis azt mondta, hogy vasárnap estig 154 200 ember regisztrált a rendszerben.

Csehországban január 22-ig szükségállapot van érvényben. Babis megerősítette, hogy a kormány kérni fogja a parlamenttől a szükségállapot további 30 nappal való meghosszabbítását. Több óvintézkedés ugyanis csak szükségállapot idején lehet érvényben.