A hadsereget is bevetették a tüntetőkkel szemben Tunéziában

tüntetés Tunis
Protesters stand amidst fumes as they block a street during clashes with security forces in the Ettadhamen city suburb on the northwestwern outskirts of Tunisia's capital Tunis on January 17, 2021, amidst a wave of nightly protests in the North African country. (Photo by FETHI BELAID / AFP)
Vágólapra másolva!
Tunéziában bevetették a hadsereget legalább négy városban amiatt, hogy a hét végén erőszakba torkollott több tüntetés - jelentette be vasárnap este a védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Péntek óta minden este helyenként erőszakos tiltakozások robbantak ki több városban az egyre romló gazdasági helyzet okozta válság miatt. Az országban kijárási korlátozások vannak a koronavírus-járvány miatt, de a tüntetők dacoltak ezekkel.

Péntek óta minden este voltak tüntetések Forrás: AFP/Fethi Belaid

A demonstrációk egybeesnek az arab tavasz nyitányát jelentő, Zin el-Abidin ben Ali elnököt megbuktató forradalom tizedik évfordulójával.

Katonai alakulatokat Szúszában, Bizertben, Kasszerínben és Szilianában vetettek be,

de voltak heves tüntetések a fővárosban, Tuniszban és el-Kéfben is. Utóbbi két városban egyelőre csak a rendőrség vette fel a küzdelmet a tüntetőkkel, könnygáz bevetésével, amiről szemtanúk számoltak be - jelentette a dpa hírügynökség.

242 embert vettek őrízetbe

A közösségi médiára feltett videofelvételek tanúsága szerint a demonstrálók úttorlaszokat emeltek, autógumikat hordtak halomba és gyújtottak fel, miközben a biztonsági erők próbálták szétoszlatni a tömegeket és üldözőbe vették az elmenekülőket.

A belügyminisztérium közölte, hogy 242 embert őrizetbe vettek.

Egy évtizeddel a forradalmat követően Tunéziában

még mindig jelentős a munkanélküliség, a szegénység, a korrupció és a társadalmi egyenlőtlenség.

A gazdasági helyzet rosszabbá vált, a közszolgáltatások állapota silány, az állam a csőd szélén áll.