Üzenetet küldtek a kelet-kínai Santung tartományban bő egy hete berobbant aranybányában rekedt bányászok a kimentésükön fáradozó mentőknek - jelentette a helyi hatóságok hétfői közlésére hivatkozva a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna.

A Jentaj városban található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 

22 bányász rekedt a föld alatt. 
A bányászok kimentésében több mint négyszázan vesznek részt, éjjel-nappal folytatva a munkát. Eddig két csatornát fúrtak a lent rekedtek helyzetének megállapítására.

A mentőcsapatok beszámolója szerint vasárnap éjszaka az egyik csatornán keresztül egy huzal segítségével a mélybe küldött élelmiszereket és egyéb felszereléseket sikerült eljuttatni a túlélők egy csoportjának. Amikor a vezetéket visszahúzták, 

a leküldött tárgyak helyén egy kézzel írt üzenetet találtak, mely szerint 12 bányász még életben van, míg további tíz sorsa ismeretlen. 

A bányászok leírták továbbá, hogy elcsigázottak, és sürgősen szükségük van kötszerekre és gyógyszerekre.

A bányászok üzenete a mélybőlForrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Xinhua

 Hozzátették: 

odalent víz árasztotta el az alagutat, és sűrű füst töltötte meg a levegőt. A CGTN-nek egy mentési munkálatokban részt vevő szakértő szombaton azt mondta: a munkát jelentősen lassítja, hogy a robbanás miatt beomlott bányaaknában különböző fizikai akadályokat kell eltakarítani ahhoz, hogy haladhassanak lefelé. A helyszínen öt fúróval dolgoznak azért, hogy mielőbb lejussanak a baleset idején csaknem 700 méter mélyen tartózkodó bányászokhoz.  A mentőket egy emelőszerkezetre erősített ketrecben eresztik le, melyben egyszerre legfeljebb két-három ember tud lemenni, hogy felhozzák az útban lévő tárgyakat, egyebek mellett acélrudakról, huzalokról és kötelekről van szó.

Mentés a robbanás helyszínénForrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Wang Kai

A bányát tulajdonló Sandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben, a céget pedig nyilvános bírálat érte amiatt, hogy 

mintegy 30 órás késéssel jelentették a balesetet. 

Az ügy kapcsán két helyi tisztségviselőt már eltávolítottak a posztjáról. A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot.