Évekre rács mögé kerülhet egy IT-szakértő Csehországban, miután hamis negatív koronavírusteszttel igazolta a munkáltatójának, hogy nem fertőződött meg koronavírussal - számolt be az esetről a Paraméter. sk felvidéki hírportál a cseh Nova TV tudósítása alapján. 

A Ceská Lípa városában informatikusként dolgozó férfi pár hete bejelentette a munkáltatójának, hogy pozitívan tesztelt személlyel találkozott. Ezért a főnöke tíznapos házi karanténba küldte, és engedélyezte számára az otthoni munkavégzést. Munkahelyére azonban csak úgy térhetett volna vissza, hogy a felettese korábbi kérésének megfelelően bemutat egy igazolást a negatív tesztjéről.

A harmincas éveiben járó férfinak azonban vélhetőleg nem akaródzott sorban állni, ezért saját kezűleg készített magának igazolást. 

A hamis iraton egy nem létező orvosnő aláírása és pecsétje is szerepelt.

Csakhogy a munkáltatója hitelesíttetni akarta az igazolást a helyi kórházban, ekkor derült fény a "turpisságra".

Járőröző rendőrök a prágai Károly hídon 2020. október 28-án.Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseh rendőrség hivatalos irat hamisításával gyanúsította meg a férfit, amiért akár hároméves szabadságvesztést is kaphat. Sőt, utólag azt is bevallotta, csak kitalálta, hogy korábban koronavírusfertőzött személlyel találkozott.