A hatóságok több sorban állták útját egy hatalmas migránskaravánnak a hétvégén a hondurasi-guatemalai határon, majd könnygázzal és gumibottal nyomták vissza őket. A guatemalai kormány videót is megosztott a történtekről. A migránsok Mexikón keresztül az Egyesült Államokba akarnak eljutni, akár erőszakkal is.

A Breitbart azt írja, hogy katonák és rendőrök barikádozták el az utat a hondurasi-guatemalai határon, illetve Chiquimula városában. Vasárnap, nem sokkal napkelte után a migránsok megpróbáltak erőszakkal átjutni a biztonságiakon, akiknek azonban sikerült megfékezni a tömeget.

A hatóságok szerint összesen mintegy 7000 migránsnak sikerült Guatemalába jutnia a hétvégén.

Donald Trump elnök rendelete még mindig érvényben van a koronavírus-járvány védelmi intézkedései részeként, mely szerint csaknem minden migránsnak, aki illegálisan lépte át az ország határát, vissza kell térnie Mexikóba.

Guatemalai katonák és rendőrök könnygáz bevetésével és gumibotokkal oszlatják a több ezer hondurasi bevándorlóból álló, az Egyesült Államokba tartó migránskaravánt Vado Hondo település közelében 2021. január 18-án. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/Sandra Sebastian

A Breitbart azt is írja, hogy a jövendőbeli Biden-adminisztráció egyik meg nem nevezett tagja szerint prioritást fognak élvezni a határon lévők és kiszolgáltatottak az országba való belépés tekintetében azokkal szemben, akik az utóbbi időben érkeztek. Ugyanakkor a tisztviselő szerint a menedékjogot kérő migránsoknak is meg kell érteniük, hogy azonnal nem léphetnek be az Egyesült Államokba.