Az orosz Szputnyik V fejlesztői a vakcina európai bejegyzését kérték

vakcina, Szputnyik V
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én.
Vágólapra másolva!
A Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg - közölte szerdán az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap.
Vágólapra másolva!

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) tájékoztatása szerint kedden az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) képviselő szakértők tudományos felülvizsgálat elnevezéssel konzultációt tartottak a Szputnyik V kifejlesztői számára. A

nemzetközi tanácskozáson több mint 20 tudós vett részt.

A Szputnyik V kidolgozói a tanácskozást követő 7-10 napon belül ajánlásokat kapnak majd a tanácskozás alapján. Az RFPI a Szputnyik V nyilvántartását kérte, és arra számít, hogy a fokozatos szakvizsgálat folyamata februárban kezdődik meg.

Az RFPI szerint az EMA szakvizsgálatok sorozatának eredménye alapján dönt majd a bejegyzésről. Az orosz szuverén alap azt is közölte, hogy

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken megkezdi a Szputnyik V bejegyzési kérelem előtti szakvizsgálatát.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója január 13-án a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy

a tudományos felülvizsgálat a Szputnyik V uniós engedélyeztetésének első lépése.

Azt mondta, hogy az RFPI december 22-én folyamodott engedélyért az első orosz oltóanyag rendkívüli esetben történő alkalmazására, és orosz részről az engedélyeztetést még október végén kezdeményezték az EMA-nál.

Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban január 19-én Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az orosz tisztségviselő arra reagált akkor, hogy Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője úgy nyilatkozott,

az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártójával, amely még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 21 152-vel 3 633 952-re emelkedett. A napi növekmény 0,59 százalék, az új esetek 11,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 539 416, a halálos áldozatoké 597-tel 67 220-ra, a felépülteké pedig 25 290-nel 3 027 316-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 97,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 320 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 629 145 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.