Ausztriában az FFP2-es maszkok áfája 0 százalékos lesz

KURZ, Sebastian Bécs, 2021. január 17.
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt a bécsi kancellária épületében 2021. január 17-én. Ausztriában februárig 7-éig meghosszabbítják a járvány miatti teljes zárlatot és két m
Bécs, 2021. január 17. Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt a bécsi kancellária épületében 2021. január 17-én. Ausztriában februárig 7-éig meghosszabbítják a járvány miatti teljes zárlatot és két méterre növelik az emberek között megtartandó távolságot. MTI/AP/Ronald Zak
Vágólapra másolva!
Ausztriában fél évvel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt folyósított gazdasági válságtámogatásokat - jelentette be Werner Kogler alkancellár szerdán Gernot Blümel pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés célja, hogy a koronavírus-járvány okozta elhúzódó gazdasági válsághelyzetben egyfajta áthidaló segítséget és egyúttal tervezhetőséget nyújtsanak továbbra is a vállalatoknak - hangsúlyozta Kogler.

Az egyik ilyen, már meglévő támogatás a bevételkiegészítés, amelynek mértéke az előző év azonos időszakának forgalmát veszi alapul, és ágazattól függően, de

legfeljebb a bevételkiesés 50 százalékos pótlását jelenti a teljes zárlat miatt bezárni kényszerült vállalkozásoknak.

Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt a bécsi kancellária épületében január 17-én Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

A másik igényelhető támogatás az úgynevezett állandó költségekhez nyújtott támogatás, amely a bezárt cégek meglévő fix költségeinek maximum 75 százalékát fedezi.

Ezeken túlmenően

februártól igényelhető lesz egy úgynevezett veszteség bónusz támogatás,

amelyre már nemcsak a bezárt vállalatok, hanem a velük indirekt módon gazdasági tevékenységet folytató és ezáltal veszteségeket elszenvedő cégek is jelentkezhetnek.

Ennek lényege, hogy azon vállalatok, amelyeknek - a 2019-es év adott hónapjához mért - bevételkiesése meghaladja a 40 százalékot, likviditási segítséget kérhetnek. Ennek havi maximális összege nem lépheti át a 60 000 eurót - magyarázta a részleteket Gernot Blümel pénzügyminiszter.

A koronavírus ellen hatékonyabb és drágább FFP2-es maszkok - amelyek viselése január 25-étől kötelező érvényű lesz a tömegközlekedésben és az üzletekben - általános forgalmi adóját 20 százalékról 0 százalékra csökkentik, ezzel kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosság önköltségi áron juthasson hozzá ezekhez - jelentette be a pénzügyminiszter.

- tette hozzá az alkancellár.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1671 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 398 096 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2006, az intenzív kezelésre szorulók 323-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 38-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7237-re emelkedett.