Példátlan biztonsági készültség várta Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatását Washingtonban. A Nemzeti Gárda 25 ezer tagja mellett a titkosszolgálat és a rendőrség is jelen van a helyszínen azt követően, hogy január 6-án teljes tehetetlenséggel nézték végig, ahogyan egy tucat ember betör a Capitolium épületébe. Soha nem zajlott még ilyen káoszban amerikai elnök beiktatása.

A helyszínen a Nemzeti Gárda 25 ezer tagja mellett rendőrök és a titkosszolgálat is jelen lesz. A Nemzeti Gárda egyébként több mint 2,5-szer annyi embert vezényelt ki most, mint amennyi az eddigi legtöbb volt a beiktatások történetében.

Joe Biden beiktatásaForrás: AFP/Andrew Harnik

Az esemény biztosítására rendelt szervek között is akkora a bizalmatlanság, hogy az FBI-t is ki kellett rendelni annak érdekében, hogy felügyeljék a biztonsági erőket, mivel korábban felmerült a gyanúja annak, hogy közülük hajthat végre valaki terrorcselekményt. Az Atlanta Jorunal szerint legalább 12 Nemzeti Gárda-tagot el kellett távolítani a helyszínről, korábban pedig két tag tett radikális megnyilvánulásokat Biden beiktatásával kapcsolatban.

Nemzeti gárdisták Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál, 2021. január 20-án délelőtt. Az elnöki beiktatást a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosította.Forrás: MTI/EPA/Christian Monterrosa

Joe Biden magyar idő szerint este hat előtt 10 perccel tette le az esküt.

Beszédében azt mondta: "Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük".

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések eredményeképpen az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászlóval helyettesítették.

Biden azt állította, vezetése alatt Washington újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve vegye ki a részét a globális problémák megoldásából.

A beiktatáson Magyarországot a hagyományoknak megfelelően Takács Szabolcs nagykövet képviselte.

A beiktatási ceremónia után Joe Biden a Capitolium keleti lépcsőjén megtekintette a díszegyenruhás alakulatok felvonulását.

Az elnöki beiktatás után az új elnök és felesége az elnöki páncélautóval a Fehér Házba ment.