Katonai kordonok mögött, 25 ezer fegyveres biztosításával beiktatták Joe Bident

Joe Biden beiktatása
US Vice President-elect Kamala Harris (R) applauds as US President-elect Joe Biden (C) arrives for his inauguration as the 46th US President, on the West Front of the US Capitol in Washington, DC on January 20, 2021. (Photo by Andrew Harnik / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Példátlan biztonsági készültség várta Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatását Washingtonban. A Nemzeti Gárda 25 ezer tagja mellett a titkosszolgálat és a rendőrség is jelen van a helyszínen azt követően, hogy január 6-án teljes tehetetlenséggel nézték végig, ahogyan egy tucat ember betör a Capitolium épületébe. Soha nem zajlott még ilyen káoszban amerikai elnök beiktatása.
Vágólapra másolva!

A helyszínen a Nemzeti Gárda 25 ezer tagja mellett rendőrök és a titkosszolgálat is jelen lesz. A Nemzeti Gárda egyébként több mint 2,5-szer annyi embert vezényelt ki most, mint amennyi az eddigi legtöbb volt a beiktatások történetében.

Joe Biden beiktatása Forrás: AFP/Andrew Harnik

Az esemény biztosítására rendelt szervek között is akkora a bizalmatlanság, hogy az FBI-t is ki kellett rendelni annak érdekében, hogy felügyeljék a biztonsági erőket,

mivel korábban felmerült a gyanúja annak, hogy közülük hajthat végre valaki terrorcselekményt. Az Atlanta Jorunal szerint legalább 12 Nemzeti Gárda-tagot el kellett távolítani a helyszínről, korábban pedig két tag tett radikális megnyilvánulásokat Biden beiktatásával kapcsolatban.

Nemzeti gárdisták Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál, 2021. január 20-án délelőtt. Az elnöki beiktatást a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosította. Forrás: MTI/EPA/Christian Monterrosa

Joe Biden magyar idő szerint este hat előtt 10 perccel tette le az esküt.

Beszédében azt mondta: "Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük".

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések eredményeképpen az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászlóval helyettesítették.

Biden azt állította, vezetése alatt Washington újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve vegye ki a részét a globális problémák megoldásából.

A beiktatáson Magyarországot a hagyományoknak megfelelően Takács Szabolcs nagykövet képviselte.

A beiktatási ceremónia után Joe Biden a Capitolium keleti lépcsőjén megtekintette a díszegyenruhás alakulatok felvonulását.

Az elnöki beiktatás után az új elnök és felesége az elnöki páncélautóval a Fehér Házba ment.