A román kormány szerdai határozatában újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat sorolt a veszélyeztetett, vagy kiemelt fontosságúak közé. Ezen kategóriákhoz tartozó személyek már az oltási kampány múlt pénteken kezdődött második szakaszában megkaphatják a védőoltást.

A kormány honlapján közzétett határozattervezet szerint a veszélyeztetettek közé sorolták többek között a fogyatékkal élőket és gondozóikat, a hajléktalanokat, valamint a temetkezési vállalkozások alkalmazottait. 

A román elnöki hivatal által közreadott képen Klaus Iohannis román államfőt beoltja a Pfizer-BioNTech cégek koronavírus elleni vakcinájával egy nővér a bukaresti Dr. Carol Davila Központi Katonai Egyetemi Kórházban 2021. január 15-énForrás: MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei

Kulcsfontosságúnak ítélték továbbá

  • a helyi közigazgatásban dolgozókat,
  • a diplomatákat,
  • a nemzeti válogatottakba sorolt vagy az olimpiára készülő sportolókat.
Florin Citu román miniszterelnök, aki múlt szombaton oltatta be magát koronavírus ellenForrás: MTI/Baranyi Ildikó

Florin Citu miniszterelnök a kormányülés végén tartott sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kiemelt fontosságú intézmények nem valamennyi alkalmazottja kaphatja meg az oltást a második szakaszban, ez egyelőre csak a kulcsfontosságú beosztásban dolgozóknak jár.