Ukrajnában ismét sokan haltak bele egy nap alatt a betegségbe

Ukrajna, koronavírus, Covid-19
Védőmaszkos fiatalok Kijev központjában 2020. december 28-án.
Vágólapra másolva!
Ukrajnában továbbra is súlyos a koronavírusjárvány-helyzet, szerdára is több mint négyezer új beteget jegyeztek fel, megint kétszáznál többen haltak meg egy nap alatt, és több mint kétezren kerültek kórházba.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4383 új esettel 1 172 038-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az áldozatoké pedig 212 áldozattal 21 258-ra.

Eddig 900 749-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14,5 ezren, az aktív betegek száma így több mint 10,3 ezerrel 250 031-re csökkent.

Az elmúlt napon az országban ismét sok, 2011 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Védőmaszkos fiatalok Kijev központjában 2020. december 28-án. Forrás: AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

A legtöbb új beteget, több mint hatszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben velük együtt Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 124 ezret, a meghaltaké 16-tal 2227-re nőtt.

A Rejting neves közvélemény-kutató központ január 14-16. között végzett felmérése szerint - amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra -

az ukránoknak több mint a fele, 52 százaléka nem akarja beoltatni magát koronavírus ellen, akkor sem, ha ingyen megkaphatja a vakcinát.

Ingyenesség esetén 43 százalékuk kész beoltatni magát. Amennyiben az oltóanyag hozzáférhető lesz a patikákban, 39 százalék kész beoltatni magát, 56 százalék viszont nemleges választ adott.

A koronavírus-jávány miatt védőmaszkot viselő szakács pizzát készít egy kijevi étteremben 2021. január 11-én, ahol a járványügyi szabályok miatt csak elvitelre lehet ételt rendelni Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A szociológusok rámutattak, hogy novemberben még 55 százalék támogatta az ingyenes oltást, ehhez képest ez jelentős visszaesés.

Kismértékben nőtt viszont azoknak az aránya, akik fizetés ellenében készek beoltatni magukat.

Az oltást főleg a körépkorúak, azaz a 30-49 évesek, a nők, illetve a kisvárosokban élők ellenzik.


Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese közben egy tévéműsorban közölte, hogy a koronavírus ellen beoltott ukrán állampolgárok majd egy speciális elektronikus adatbázisba kerülnek, ami alapján az orvosok utána oltási igazolást állíthatnak ki számukra.

Szavai szerint az állam abban érdekelt, hogy minél többen ingyenesen kapják meg az oltást, beleértve az összes kiskorút. Önköltségesen oltóanyaghoz az év második felénél előbb bizonyosan nem juthatnak az emberek Ukrajnában - tette hozzá Ljasko.