Tényleg minden hét számít, hogy emberéleteket és munkahelyeket mentsünk meg! Európa nem maradhat le - hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár a csütörtöki EU-csúcs előtt, miért fontos a koronavírus elleni vakcinák európai uniós engedélyeztetésének minél gyorsabb elfogadása.

Sebastian Kurz és további három uniós kormányfő - a dán Mette Frederiksen, a görög Kiriákosz Micotákisz és a cseh Andrej Babis - levelet intézett Charles Michelhez, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökéhez.

Véleményünk szerint az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé annak biztosítása érdekében, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása - nemcsak az Oxford/AstraZeneca, hanem minden más, a jövőben bejelentkező gyógyszergyártó cég esetén - olyan hatékonyan működjön, amennyire ez lehetséges  - írták a levélben.

Az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása minél hatékonyabb legyenForrás: AFP/Johann Groder

Hangsúlyozták, hogy Európa világméretű egészségügyi válsághelyzetben van, és  az unió ügynökségeitől is gyors és hatékony munkát várnak el. 

Elvárjuk továbbá a gyógyszergyártó cégektől, hogy amint megkapták az engedélyt, álljanak készen a szállításra - áll a levélben.  Ez már csak azért is fontos, hogy az Európai Bizottság által célként megnevezett 70 százalékos átoltottság nyárig teljesíthető legyen  - vélik egyöntetűen a kormányfők.

Eközben Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki a koronavírus brit változatának ausztriai terjedését illetően.

Kialakulhat a járvány a járványban helyzet - fogalmazott a miniszter.

Ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a PCR-tesztek DNS-vizsgálatára, és kiemelten figyelnek a szennyvíztisztítókban fellelhető koronavírus-örökítőanyag mennyiségére.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1702 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 399 798 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1946, az intenzív kezelésre szorulók 340-en vannak.  A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 51-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7288-ra emelkedett.