Újabb szigorítások a járvány miatt Spanyolországban

spanyolország, koronavírus
Madrid, 2021. január 19. Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő betegeket ápolnak az új madridi Enfermera Isabel Zendal Sürgősségi Kórházban 2021. január 18-án. Ezen a napon 392 vírusbeteget kezeltek itt, többet, mint a madridi régió bármelyik másik kórházában. MTI/AP/Bernat Armangue
Vágólapra másolva!
A madridi tartományban a jövő héttől korábban, este 10 órakor veszi kezdetét a reggel hat óráig tartó éjszakai kijárási tilalom - jelentette be Antonio Zapatero, a regionális kormány egészségügyi tárcavezető-helyettese pénteken.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, ezenkívül az üzleteknek, vendéglátóhelyeknek este 9 órakor kell bezárniuk, és a kereskedelmi egységekben a létszám nem haladhatja meg a befogadóképesség felét. Az összejöveteleken engedélyezett maximális létszám hatról négyre csökken.

A tartomány újabb településein és a főváros további negyedeiben korlátozzák a szabad mozgást,

az érintett övezetekből csak munkavégzés, oktatás, hivatalos ügyintézés és orvosi ellátás indokával lehet távozni, illetve belépni oda. A tartomány 6,6 milliós lakosságának 24 százalékára vonatkoznak a megszorítások - tette hozzá Antonio Zapatero.

A tárcavezető-helyettes tájékoztatása szerint egy hét alatt 15 százalékkal nőtt az esetszám a régió területén.

A brit vírusváltozat jelenléte hetente duplázódik,

pillanatnyilag az összes eset 9 százalékát teszi ki - jegyezte meg.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója legutóbbi tájékoztatásában 5 százalék alá tette a brit mutáció spanyolországi előfordulásának arányát, de nem zárta ki, hogy március közepére a fertőzések 40-50 százalékáért ez a változat lesz felelős.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint továbbra is erőteljesen növekszik a koronavírus-fertőzés terjedése az országban. Egy nap alatt 18 ezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám 43 ezerrel nőtt.

Százezer emberből átlagosan 828-an fertőzöttek, december 10-én számuk még 189 volt.

A járvány kezdete óta mintegy 2,5 millió fertőzöttet szűrtek ki, és több mint 55 ezren vesztették életüket, 1411-en az utóbbi egy hét során.

Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő betegeket ápolnak az új madridi Enfermera Isabel Zendal Sürgősségi Kórházban 2021. január 18-án Forrás: MTI/AP/Bernat Armangue

A fertőzés terjedése miatt La Rioja tartomány egy hónapra leállítja a nem létfontosságú szolgáltatásokat, bezárnak például az éttermek, a ruhaüzletek és mozik. A települések között csak meghatározott indokkal lehet közlekedni az északi régió területén. Hasonló közlekedési korlátozást léptet életbe hétfőtől Baszkföld is, ahol emellett négyre csökkentik az összejöveteleken részt vevők engedélyezett létszámát.

A rendkívül aggasztó járványügyi helyzet miatt a Baleár-szigetek kormánya

elrendelte Ibiza lezárását.

Mostantól csak munka, tanulás vagy egészségügyi okok miatt lehet beutazni a szigetre. Január 30-án vizsgálják felül a mostani döntést.

Spanyolországban több mint 1,1 millióan kapták meg eddig a koronavírus elleni vakcina első dózisát, 49 ezer embert már a második adaggal is beoltottak. A dél-európai ország eddig mintegy 1,3 millió oltóanyagot kapott a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna gyógyszeripari vállalatok vakcináiból.

A spanyol sajtó egyre több olyan esetről számol be, amikor az oltási terv alapján a vakcinára még nem jogosult politikusok soron kívül jutottak védőoltáshoz.

A különböző pártokhoz tartozó érintettek indokai között szerepel egyebek mellett, hogy szoros kapcsolatban állnak a veszélyeztetett idős korosztállyal, vagy az egészségügyi szakemberek szorgalmazták beoltásukat, illetve, hogy nem akarták veszni hagyni a már kiolvasztott, de megmaradt oltóanyagot.

Soron kívüli oltása miatt lemondott a héten a murciai konzervatív néppárti kormány egészségügyi tárcavezetője, a Spanyol Szocialista és Munkáspárt (PSOE) pedig több vidéki polgármesterének párttagságát felfüggesztette.