Kétszáz lengyel egészségügyi alkalmazott segít a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt szlovákiai országos tesztelésben. Az induló önkéntesek első csoportját búcsúztatva Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban a visegrádi országok szolidaritását emelte ki.

Szlovákiában hétfőn kezdődött meg újabb, január 27-ig tartó tömeges tesztelés. Az ezt követő tizenkét napos időszakban a lakosok csak negatív teszteredmény birtokában hagyhatják el otthonaikat.Lengyelország az önkéntes egészségügyi dolgozók átirányításával a szlovák kormány segítségkérésére reagált. A lengyelek többek között a Lengyelországgal szomszédos határmenti vidéken végzik majd feladataikat. Pénteken 67, a Covid-19 elleni vakcina mindkét dózisával már beoltott egészségügyes indult kormánygéppel Pozsonyba.

Indulásuk előtt a varsói katonai repülőtéren Mateusz Morawiecki elmondta: a többek között a határmenti vidéken nyújtandó segítség egyrészt Lengyelországot is védi a járvány előtt, másrészt viszont arról tanúskodik, hogy a szolidaritás lengyel exportmárkának is számít.

Tesztelés Pozsonyban 2020. október 31-énForrás: AFP/Vladimir Simicek

A térségbeli országok közötti szolidaritás gesztusai Morawiecki szerint idén különösen fontosak, amikor a visegrádi csoport megalapításának 30. évfordulóját ünnepli. Érdemes szem előtt tartani, hogy Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország "folyamatosan tanúsítják: együtt többet tehetünk" - jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

A lengyel sajtó felidézi, hogy az első, tavaly őszi szlovákiai országos tesztelés során a magyarok is segítettek, az osztrák orvosokkal és mentőkkel együtt.