Már az első hivatali napján a genderideológiának és a hozzá kapcsolódó LMBTQ-lobbinak kedvezett az Egyesült Államok új elnöke. Joe Biden arról írt alá rendeletet, hogy az iskolákban a gyerekek a saját, választott nemüknek megfelelő mosdót használhassák, és ennek megfelelően vegyenek részt a különböző sportokban is. Korábban azonban többekben is felháborodást okozott az, hogy transznemű lányok, azaz biológiailag fiúnak született sportolók versenyeznek a cisznemű (aki a születési nemével azonosul – szerk.) lányok ellen – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. Közben elrendelte a Biden-kormányzat, hogy a Fehér Házhoz címzett elektronikus levelekben a „gendersemleges" Mx. rövidítést is lehessen használni a Mr., Ms. és Mrs. mellett. Továbbá kinevezte Amerika történelmének első transznemű egészségügyi miniszterhelyettesét, Rachel L. Levine személyében.

A szerdán beiktatott új elnök, a demokrata Joe Biden már első hivatali napjaiban számos, az elődje által meghozott intézkedést vont vissza vagy változtatott meg. Bár még alig került hivatalba Joe Biden, máris igyekszik az LMBTQ-lobbinak kedvezni.

Joe BidenForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Már egy ideje gondot jelent az amerikai iskolákban az, hogy transznemű lányok, azaz eredetileg fiúnak született diákok együtt versenyeznek a biológiailag lány sportolókkal. Emiatt azonban a lányok hátrányba kerülnek, hiszen a fiúnak született versenyzők teljesen más testi adottságokkal rendelkeznek, és így igazságtalan előnyre tehetnek szert a versenyben. Hogy ezt elkerüljék, több államban is törvénytervezetet mutattak be annak érdekében, hogy mindenki csak a biológiai nemének megfelelő kategóriában és sportágban versenyezhessen. Végül ebből törvény csak Idahóban lett.

Ezt a hozzáállást támogatta a Trump-adminisztráció, és még az is felmerült, hogy megvonnák a támogatásokat azon iskoláktól, ahol a transznemű diákok együtt versenyezhetnek a cisznemű társaikkal.

Joe Biden azonban most ezen változtatott és a genderideológiának kedvezett. Arról adott ki rendeletet, hogy harcolni kell a nemi identitáson és a szexuális orientáción alapuló – állítólagos – diszkrimináció ellen. Így az amerikai iskolákban a gyerekeknek nem kellene azon aggódniuk, hogy bemehetnek-e az általuk választott mosdóba, öltözőbe, vagy hogy versenyezhetnek-e a választott nemüknek megfelelő sportágban. Ezzel lényegében engedélyezte, hogy a fiúnak született sportolók a lányok ellen versenyezzenek.

A Fehér Ház is gendersemleges lesz

A rendelet még arra is kitért, hogy egyenlő bánásmódra van szükség a munkahelyeken és az egészségügyi ellátásban, szintén a nemi identitástól és szexuális orientációtól függetlenül.
De nem csak ez a változás történt az LMBTQ-lobbi javára az elmúlt napokban. Az új elnökségnek köszönhetően megújult a Fehér Ház weboldala, és vele együtt a kapcsolattartó űrlap is.

A megszólítások között így most már a Mr., a Ms. és a Mrs. mellett helyet kapott a gendersemleges Mx. is.

Az űrlapot kitöltő emberek ráadásul azt is megválaszthatják, hogy milyen névmással hivatkozzanak rájuk. Természetesen a „haladás" jegyében már nemcsak hím és nőnemű névmásokat lehet kiválasztani, hanem a semlegesnek számító „they/them" megnevezést is. Valamint lehetőség van ezen kívül „más" névmás megadására, és arra is, hogy semmilyen névmást se adjon meg az illető.

Joe Biden kinevezte Amerika történelmének első transznemű kormánytagját

Joe Biden az általa „sokszínűnek" nevezett kormányzatában helyet biztosított a 64 éves dr. Rachel L. Levine gyermekorvosnak is, aki az Egyesült Államok történelmében az első olyan transznemű személy, aki ilyen magas tisztséget betölthet.

Dr. Rachel L. LevineForrás: Wikipedia/Flickr/Governor Tom Wolf

Rachel Levine ugyanis egészségügyi miniszterhelyettes lett.  Az újdonsült miniszterhelyettes transznőként határozza meg magát, 2011-ig még férfiként élt, Richard néven, de akkortól kezdődően – valamilyen mértékben – nemet váltott.

Mielőtt transznő lett, férfiként házasságban élt egy nővel, és van két vérszerinti gyereke. Egyébként a Harvardon tanult, és a kinevezése előtt Pennsylvania állam főorvosaként dolgozott.