Százával fertőződhettek meg koronavírussal a Joe Biden beiktatására kivezényelt nemzeti gárdisták

Joe Biden beiktatása
US President-elect Joe Biden (R) and incoming US First Lady Jill Biden arrive for his inauguration as the 46th US President, on the West Front of the US Capitol in Washington, DC on January 20, 2021. (Photo by JONATHAN ERNST / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A demokrata Joe Biden elnöki beiktatását biztosító Nemzeti Gárda legkevesebb 100 - egyes sajtóhírek szerint 200 - tagja pozitív koronavírustesztet produkált, miután a járványhelyzet ellenére százával zsúfolták össze őket egy parkolóházban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség amerikai forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Noha hivatalos adatok egyelőre nincsenek, a Wall Street Journal azt közölte: a Joe Biden szerdai beiktatásán védelmi feladatokat ellátó

Nemzeti Gárda mintegy 200 tagja kapta el a koronavírust az eseményen.

Joe Biden és Jill Biden a beiktatási ünnepségen Forrás: AFP/Jonathan Ernst

A gárdistáknak a hírek szerint olyan körülmények között kellett rendelkezésre állniuk, hogy az a napokban széleskörű felháborodást is keltett az országban. A közreadott képeken látható, amint

az egyenruhások egy parkolóházban zsúfolódnak, miközben „pihenőidejüket" töltik, egy számítás szerint pedig egyetlen mellékhelyiségen mintegy 5000 gárdatag volt kénytelen osztozni.

A vonatkozó parancs körülményeit még vizsgálják, a felelőst is keresik, de ez már nem segít azon, hogy

a koronavírus széles körben elterjedt a Nemzeti Gárda tagjai között.

A Politico által megszólaltatott gárdisták arról számoltak be, hogy a vírus terjedésével kapcsolatos óvintézkedéseket nem, vagy elégtelenül tartották be, Washingtonba érkezéskor több egység tagjainál csupán hőmérséklet-ellenőrzést végeztek.

Az egyik gárdatag azt mondta, sokan inkább magánúton végzik el a tesztelést. Információik szerint számos, indokolt esetben nem helyeztek karanténba katonákat, illetve arra is volt példa, hogy

a karantént idő előtt feloldották, mert a Joe Biden beiktatása előtti napokban nagyobb számban volt szükség a fegyveresek szolgálatára.

A pozitív koronavírustesztet produkálókon kívül jelenleg

több száz gárdatag tartózkodik karanténban szállodákban.

A tervek szerint minden gárdistán vírustesztet fognak végezni, hiszen washingtoni jelenlétükre a továbbiakban is szükség lehet.

Több államból, hozzávetőleg 26 ezer gárdatagot irányítottak Washingtonba. Ez a szám sok kritikus szerint indokolatlanul magas volt.