Pozitívnak bizonyult Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök koronavírustesztje, de továbbra is ellátja államfői teendőit - közölte hétfőn Olga Sánchez Cordero belügyminiszter.

Az elnök jól van, elég erős ahhoz, hogy maradéktalanul ellássa feladatait, és távösszeköttetéssel részt vesz néhány megbeszélésen is - mondta reggeli sajtótájékoztatón az államfőt helyettesítő Sánchez Cordero. Kétéves hivatali ideje alatt most először nem jelent meg az elnök a napi sajtótájékoztatón.

A 67 éves López Obrador vasárnap a kormány több tagjának kíséretében látogatást tett San Luis  Potosíban és Nuevo Leónban. 

Andrés Manuel López Obrador, mexikói elnök.Forrás: AFP/Pedro Pardo

Az elnököt sokan bírálták a koronavírus-világjárvány mexikói kezelése miatt és azért, mert nem mutat személyes példát a megelőzésre a nyilvánosság előtt. A tüneteim enyhék, de máris orvosi ellátásban részesülök - közölte Twitter-oldalán Obrador.
Kora és magas vérnyomása ellenére az elnök nem kapott védőoltást, amikor Mexikó megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinaszállítmányát. Azt mondta az egészségügyi dolgozóknak, hogy először őket kell beoltani. A kormány oltási programja szerint a 60 év felettieket februárban oltják be.

López Obradort ritkán lehetett maszkban látni, és folytatta sűrű utazásait a kereskedelmi járatokon.

Andrés Manuel López Obrador 2018. decemberi megválasztása után.Forrás: AFP/Javier Lira Otero

Külügyminiszterének tájékoztatása szerint az elnök hétfőn telefonon tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is a Szputnyik V orosz védőoltás vásárlásáról.Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki novemberben felszólította a mexikói vezetőket, hogy vegyék komolyan a járványt, és mutassanak példát az állampolgároknak, hétfőn a Twitteren kívánt gyors gyógyulást az elnöknek.
Az elnököt legutóbbi útjára elkísérő miniszterek között volt Marcelo Luis Ebrard Casaubón külügyminiszter, és Olga Sánchez Cordero belügyminiszter. Sánchez első tesztjének eredménye negatív lett, most várja a második tesztet, Ebrard pedig a Twitteren közölte, hogy várja saját eredményeit, és amíg nem bizonyul negatívnak, elvonul az emberek közeléből.

Egészségügyi szakember koronavírusra tesztel egy idős férfit a mexikói fővárosban 2020. október 6-án.Forrás: NurPhoto via AFP/Gerardo Vieyra/NurPhoto/Gerardo Vieyra

Mexikóban 1 763 219 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és az általa okozott Covid-19-betegség eddig 149 614 emberéletet követelt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint.A mexikói elnökön kívül a latin-amerikai vezetők között Jair Bolsonaro brazil, Alejandro Giammattei guatemalai, Juan Orlando Hernández hondurasi elnök, valamint Jeanine Ánez akkori ideiglenes bolíviai államfő koronavírustesztje is pozitív lett, valamennyien meggyógyultak már a fertőzésből.