Szombaton Oroszország több városában is tüntetéseket rendeztek Alekszej Anatoljevics Navalnij politikus és korrupcióellenes aktivista és felesége bebörtönzése miatt. A szombati nap folyamán a tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel, ennek következtében összesen 40 ember sérült meg, és több mint 3600 embert vettek őrizetbe.

A hatóságok szerint a tüntetések megtartására a jelenlegi pandémiás helyzet miatt nem kaptak engedélyt a szervezők, akik ennek ellenére is arra szólították fel az embereket, hogy menjenek ki az utcákra. Moszkvában egyes becslések szerint 20-50 ezer ember vehetett részt a Navalnij bebörtönzése miatt indult tömegdemonstráción, de más városokban, közülük Szentpéterváron is szerveztek tüntetéseket.

Navalnij január 17-én tért vissza Oroszországba, ekkor tartóztatta le őt a rendőrség, és ítélte 30 napos elzárásra, mivel megszegte egy 2014-es felfüggesztett ítélet feltételeit. Nemrég egy általa készített dokumentumfilm is napvilágot látott, amely hatalmas port kavart nemcsak Oroszországban, hanem világszerte is.

A fiatalok körében rendkívül népszerű Navalnij mellett a TikTok nevű közösségi oldalon is kampány indult, a tinédzserek arra biztatták egymást, hogy álljanak ki az aktivista mellett. A közösségi oldalakról és az internetről január 23-án az utcákra terelődött a megmozdulás. Összesen 60 városban szerveztek 90 tüntetést, ezek közül is a moszkvai és a pétervári voltak a legnagyobbak. Az előbbin 1167, az utóbbi esetében 460 embert tartóztattak le.

Oroszországban az események kivizsgálására rövidesen egy bizottságot állítottak fel, mivel a gyanú szerint külföldi hatalmak állhatnak a tömegdemonstrációk megszervezése mögött. Több helyszínen is módszeresen hergelték a rendőrséget, rongáltak, és a többszöri hatósági felhívás ellenére sem tértek haza.

A rohamrendőröket különböző tárgyakkal dobálták, a kordonokat lebontották.

Ugyan a tüntetők jelentős része Navalnij miatt vonult az utcára, sokan közülük inkább Vlagyimir Putyin ellen beszéltek. A DW-nek nyilatkozó egyik tüntető elmondta: "Elegem van az egészből. Alacsonyak a bérek, az embereknek nincsen bevételük, nincsenek jogaik. Egész életedet végigdolgozod, de az ország semmit sem ad".

A most induló orosz mozgalmat sokan a fehéroroszországi eseményekhez hasonlítják, de a kettő között túl sok párhuzam nem vonható, és míg Minszkben százezrek vonultak békésen hetekig, addig a 12 milliós Moszkvában még a legoptimistább becslések szerint is csak 50 ezren voltak.

Oroszországban 2021 szeptemberében tartanak parlamenti választásokat.