A központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott, jóval kevesebb oltóanyag érkezik, mint amiben korábban megállapodtak a felek - mondta Szijjártó Péter Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácskozásának szünetében. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, szívesen meghallgatnák Brüsszel magyarázatát arról, hogyan tudott több oltóanyagot szállítani az USA-ba, Nagy-Britanniába és Izraelbe az a cég, amelyikkel korábban az unió állapodott meg. 

Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben tárgyalt az uniós külügyminiszterekkel. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, szívesen meghallgatnák Brüsszel magyarázatát arról, hogyan tudott több oltóanyagot szállítani az USA-ba, Nagy-Britanniába és Izraelbe az a cég, amelyikkel korábban az EU állapodott meg.  Szólt arról is, hogy érthetetlen, hogy az AstraZeneca anyagával, hogyan olthatnak Nagy-Britanniában, miközben az unióban még nem engedélyezték azt. Szijjártó közölte, hogy a német kancellárral értenek egyet, aki az orosz vakcina iránt is nyitott. Nemzeti érdek, hogy az oltás folyamatát felgyorsítsuk.  

Szijjártó Péter elmondta, hogy keletről érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra az elmúlt években. Bízik benne, hogy a jövőben elindul egy szabadkereskedelmi tárgyalás az EU és a délkelet-ázsiai szabadkereskedelmi övezet között.

Javulást akarunk az ukrán kapcsolatban

A külgazdasági és külügyminiszer Ukrajnával összefüggésben kiemelte: „Magyarország azt szeretné, ha az elmúlt időszakban lejtőre került kapcsolatrendszer romlását meg tudná állítani, és a kárpátaljai magyarság érdekében javulást tudnánk elérni”. Kijelentette: nem normális az az állapot, hogy egy kárpátaljai magyar európai parlamenti képviselő nem mer hazamenni karácsonyozni, mert felkerült a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet listájára, vagy az, hogy a kárpátaljai magyarokat képviselő párt irodáját és vezetőjének otthonát feldúlják házkutatás címén.
„Jó lenne, ha ebben a kérdésben megnyugtató előrelépést tudnánk elérni Ukrajnával” – fogalmazott.

Európai Parlament, BrüsszelForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Szijjártó: Kudarcot vallott a brüsszeli beszerzés  

Szijjártó Péter kérdésre azt mondta, hogy a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott. Jóval kevesebb oltóanyag érkezik, mint amiben korábban megállapodtak. Fel kell gyorsítani az oltóanyagok szállítását, vagy újabb szállítók kellenek. Mivel a magyar hatóságok engedélyezték az orosz vakcinát, így újabb forrásból állhat rendelkezésünkre oltóanyag. Amikor emberéletekről van szó, akkor együtt kell működni olyan partnerekkel, akikkel nem mindenben értünk egyet -  tette hozzá. 

A külügyminiszter közölte, minél előbb szeretnék ellátni a magyar embereket biztonságos és hatékony oltóanyaggal. Korábban közös uniós oltókampányokról volt szó, de ebből egyelőre semmi sem lett – tette hozzá. 

Nem adott semmilyen támogatást a baloldal

Szijjártó Péter egy másik kérdésre azt mondta, hogy lassan egy éve küzdenek a világjárvánnyal, és soha semmilyen támogatást nem kaptak a magyar baloldaltól. A szakemberek el tudják dönteni, hogy lehet-e használni vakcinákat, és egyetlen ellenzéki képviselőről sem tud, akinek virológus végzettsége lenne. 1434 vállalat döntött úgy, hogy fejlesztést hoz létre a világjárvány kellős közepén - mondta a miniszter. Az ellenzék inkább segítse a védekezést - tette hozzá.