Megnyerte az elnökválasztást a hivatalban lévő portugál államfő

Marcelo Rebelo de Sousa  portugál államfő
Presidential candidate Marcelo Rebelo de Sousa delivers his victory speech after been re-elected as Portugal's President during the 2021 presidential elections in Lisbon on January 24, 2021. - Marcelo Rebelo de Sousa won Portugal's presidential election with a majority of the vote in the first round, according to the election commission. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
A portugál választási bizottság szerint Marcelo Rebelo de Sousa a választópolgárok mintegy 61 százalékának szavazatát nyerte el. 
Vágólapra másolva!

Eddig a szavazatok 99 százalékát dolgozták fel, és ebből az látszik, hogy Marcelo Rebelo de Sousa 9 százalékponttal magasabb arányban nyerte az idei választást, mint 5 évvel ezelőtt, amikor a 72 éves egykori jogászprofesszor és televíziós újságíró először indult az elnöki posztért.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Miután de Sousának

sikerült megszereznie a leadott voksok abszolút többségét, nem tartanak második fordulót.

A második helyen befutó baloldali Ana Gomes a szavazatok 12,7 százalékát szerezte meg. Meglepően jól szerepelt a voksoláson az Elég! (Chega!) nevű jobboldali, populista párt jelöltje, André Ventura, aki a szavazatok 11,9 százalékát szerezte meg, és ezzel harmadik lett az elnökválasztáson.