Tömeges letartóztatások történtek a hollandiai zavargások után

Koronavírus, Hollandia
Urk, 2021. január 24. Videofelvételről készült kép egy lángoló szabadtéri koronavírus-tesztközpontról, amelyet fiatalok egy csoportja felgyújtott tiltakozásul a bevezetett kijárási tilalom ellen a közép-hollandiai Urk kisvárosban 2021. január 23-án éjszaka. A holland kormány a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között rendelte el a vírusmutációk terjedésének megakadályozása céljából. MTI/AP/Pro News
Vágólapra másolva!
Több mint 180 embert őrizetbe vettek előző este Hollandiában a koronavírus terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatti, zavargásokba torkolló tiltakozások résztvevői közül - tájékoztattak a helyi hatóságok kedden.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is megírta, hogy a bukott ultraliberális kormány járványkezelése miatt már harmadik napja vannak zavargások Hollandia több városában. Ennek fő oka, hogy az intézkedések zavarosak és kiszámíthatatlanok, most éppen kijárási tilalmat vezettek be teljesen váratlanul.

A zavargások Amszterdamban és Eindhovenben kezdődtek, egyesek tüzeket gyújtottak, üzleteket fosztottak ki,

illetve kövekkel és petárdákkal dobálták a kiérkező rohamrendőröket, akik könnygázt, gumibotot és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására.

Videofelvételről készült kép egy lángoló szabadtéri koronavírus-tesztközpontról, amelyet fiatalok egy csoportja felgyújtott tiltakozásul a bevezetett kijárási tilalom ellen a közép-hollandiai Urk kisvárosban. Forrás: MTI/AP/Pro News/-

"Voltak már zavargások korábban is, azonban az ritka, hogy több napon keresztül kitartsanak az ország egész területén" - közölte Suzanne van de Graaf, a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy közel sem csak a problémásabb körzetekben voltak rendbontások.

Több mint tíz városban kivezényelték hétfő este a pajzzsal és gumibottal felfegyverkezett rendfenntartókat, egyes helyszíneken helikopterek köröztek a rendzavarók felett. A három nap alatt már csaknem ötszáz embert őrizetbe vettek.

Az összecsapásokban több rendőr megsebesült.

A holland kormány előző héten döntött arról, hogy a második világháború óta először kijárási tilalmat vezet be este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy lassítsa a járvány terjedését. Hollandiában eddig 952 950 koronavírus-fertőzöttet és 13 579 halálos áldozatot regisztráltak.