A koronavírus-járvány miatt várhatóan idén többen próbálnak majd meg menedékkérőként Európába jutni - közölte kedden a bécsi székhelyű Nemzetközi Migrációpolitikai Fejlesztő Központ vezetője, Michael Spindelegger.

A volt osztrák alkancellár és külügyminiszter szerint Európában több oltóanyag áll rendelkezésre, jobb az egészségügyi ellátás és a járvány okozta gazdasági válság is hozzájárul a migrációs folyamatok erősödéséhez.

Michael SpindeleggerForrás: AFP/TT/Janerik Henriksson

Az EU-ban ingyenes az oltás. Ez nagyon vonzó lehet az Afrikából, Ázsiából és Latin-Amerikából menekülők számára. Ezért az illegális migráció növekedésére számítunk

- mondta el Spindelegger, hozzátéve, hogy sok országban romlanak a gazdasági kilátások, ami szintén erősítheti a kivándorlási kedvet.

Illegális bevándorlók szájmaszkot vesznek át védőöltözetet viselő egészségügyi alkalmazottaktól a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjében 2020. szeptember 4-én.Forrás: MTI/EPA-EFE/Quique Curbelo

A szervezet szerint új útvonalak vannak kialakulóban Libanon és Ciprus, valamint Mauritánia és a Kanári-szigetek között; ahol 900 százalékkal emelkedett az érkezők száma.