Franciaországban naponta esnek erőszak áldozatául közfeladatot ellátó személyek, egyre több a pedagógusokat ért fenyegetés és a rendőrök elleni támadás. A minap egy óvoda vezetőjét fenyegette meg halálosan két szülő, egy rendőrautót pedig kövekkel dobáltak meg a nyílt utcán egy videoklip forgatása közben - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Franciaországban egyre rosszabb a közbiztonság, szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne történne valamilyen durva agresszió. Az egész világot megrázta az októberi terrortámadás: Samuel Paty lefejezése és a pedagógusok fenyegetettsége azóta is jelen van.

A legutóbbi eset a francia-német határ mentén fekvő történelmi városban, Mulhouse-ban történt, ahol egy óvodába bement két szülő, és a gyerekek szeme láttára halálosan megfenyegették az intézmény vezetőjét. Le Figaro információi alapján a szülőket az dühítette fel, hogy az óvoda vezetője jelentette a hatóságoknak, hogy véleménye szerint az egyik kisgyerekkel nem megfelelően bánnak a szülei. A házaspár, mikor tudomásukra jutott, hogy mi történt, elment az óvodába és halálosan megfenyegették a nevelőt. Mindkét szülőt őrizetbe vették, de az asszonyt kisvártatva elengedték, mivel állapotos -  a jogi eljárás alól ez azonban nem menti fel. Tettükért a szülők több hónapos börtönbüntetést és 7500 eurós pénzbírságot kaphatnak.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Mulhouse polgármestere, Michèle Lutz is, aki teljes mértékben támogatja a megfenyegetett óvodavezetőt, és kijelentette, hogy az ehhez hasonló erőszakos cselekedeteknek nincs helye a Francia Köztársaság egyik intézményében sem.

A település vezetője a sajtónak elmondta, hogy manapság néhány szülő egész egyszerűen már nem veszi figyelembe a köztársaság értékeit, és reméli, hogy a kiszabott szankció a történtekkel arányos lesz majd.

Az SNUipp-FSU pedagógus szakszervezet titkára, Ghislaine Umhauer elmondása alapján alig pár hét leforgása alatt több jelentést is kaptak a tanárokra támadó szülőkről, akik már nem tartanak tiszteletben semmiféle határt, megkérdőjelezik a pedagógusok munkáját és módszereiket.

Ám nemcsak a tanárok vannak kiszolgáltatott helyzetben Franciaországban, egyre több a rendőrök elleni erőszakos támadás is. A Párizs külvárosának számító migránsnegyedben, Seine-Saint-Denisben egy rapklipet forgató banda kövekkel dobált meg egy rendőrautót, amikor a rendőrök igazoltatni akartak egy száguldozó sofőrt. A Le Figaro értesülései szerint a rendőrök kiszálltak a rendőrautóból, de ekkor körülvették őket a videoklip-forgatás résztvevői, szemmel láthatóan fenyegetően viselkedtek. Végül gyorsan sikerült visszaszállniuk az autóba, de a felvételen látszik, hogy az egyik támadó akkora kővel üti a rendőrautó oldalát, amit csak két kézzel tud felemelni.

Három hete hasonló támadás történt szintén Seine-Saint-Denis megyében, Aulnay-sous-Bois településen, ahol két motoros rendőr akart igazoltatni egy sofőrt, aki azt mondta, hogy elmegy a közelben lévő irataiért, de a papírok helyett többedmagával tért vissza, és alaposan helybenhagyták a járőröket, egyiküknek kificamodott a válla, a másik rendőrnek pedig több bordája is elrepedt.