Bővíti gyártási kapacitását a Lonza svájci székhelyű multinacionális biotechnológiai vállalat az országban, a cég vezérigazgatója szerdán azt mondta, reményei szerint heteken belül két további üzemben indítják meg partnerének, a Moderna amerikai gyógyszertártó cég koronavírus elleni vakcinájához szükséges alapanyagok termelését.

Pierre-Alain Ruffieux újságíróknak leszögezte, hogy az új egységek üzembe helyezésével hónapokon belül felgyorsíthatják a termelést. A vállalat ezzel már három üzemben szállítaná a vakcinához szükséges alapanyagok egy részét a Modernának, amellyel tavaly májusban kötött partnerségi megállapodást.

Noha a Lonza még várja a vakcinaalapanyag hivatalos engedélyeztetését, a gyártást már elindították, és az első tétel a tervek szerint még januárban elkészül.

IllusztrációForrás: AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

A Moderna oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem hagyta jóvá, az ügyben várhatóan február végén dönt a szervezet. A Moderna-vakcinát mindazonáltal az Európai Unióban már engedélyezték, és több ország egészségügyi hatósága is jóváhagyta.