Kárpátalját közös sikertörténetté kell tenni, mi készen állunk ennek a további építésére – minderről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt, miután Dmitro Kulebával, Ukrajna külügyminiszterével folytatott megbeszélést Kijevben. 

Őszinte és nyílt párbeszéd miatt érkeztem Kijevbe, hogy a problémákat megbeszéljük - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország kapcsolata nem a jó irányba fejlődött, de a mai találkozó révén megállítható a kapcsolatok további romlása. 

Szijjártó: A szélsőséges megnyilvánulások rossz érzést keltenek

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a kárpátaljai magyarok támogatásával a magyar-ukrán együttműködést erősítjük, ezért arra kért minden ukrán állampolgárt, hogy így tekintsenek a Magyarországról érkező támogatásokra. Mi mindig kiálltunk Ukrajna szuverenitása mellett – tette hozzá. Kárpátalját közös sikertörténetté kell tenni, mi készen állunk ennek a további építésére – mondta a miniszter.  Elkészült a záhonyi Tisza-híd felújítási terve, készek vagyunk új határt nyitni Nagyhódos és Palágy között, és készen állunk 50 millió euróval támogatni a kárpátaljai útépítéseket, és 16 milliárd forinttal támogattunk 34 ezer kárpátaljai gazdát. Készen állunk a magyar autópálya-hálózatot elvezetni az ukrán határig, és készek vagyunk részt venni a túloldali struktúra megépítésében is - mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter az ukrán külügyminiszterrel tárgyaltForrás: foto: Borsos Matyas/Borsos Matyas

A magyar külügyminiszter szerint a szélsőséges megnyilvánulások rossz érzést keltenek a kapcsolatokban, és ezen szélsőséges elemeket ki kell iktatni a kétoldalú kapcsolatokból. A kapcsolatokat megrontó oktatási törvény kapcsán tárgyalások kezdődtek, és ha ez a konzultáció sikeres lesz, akkor sok hátráltató tényezőt ki lehet iktatni a két fél kapcsolatában – tette hozzá. 

A kisebbségi törvény előkészítése során a magyarokkal is egyeztetni fognak - mondta Szijjártó. A jó szándék jeleként a magyar fél folytatja a humanitárius támogatásokat Ukrajna felé, eddig 2,7 ezer kisgyermek nyaralhatott Magyarországon. Ha a járványhelyzet ezt megengedi, akkor folytatódik ez a program. Az ukrán kórházak pedig 50 lélegeztetőgépet kaptak, 46 nem kárpátaljai kórházba került - mondta a miniszter. 

Fel kell gyorsítani az oltási folyamatot

A kölcsönös bizalom újjáépítésében vagyunk érdekeltek, de bennünk rossz érzéseket keltettek az erőszakos kárpátaljai házkutatások - mondta kérdésre Szijjártó Péter. Nem tudom megítélni, hogy szükség volt-e állig felfegyverzett katonákra ezen akciók során - tette hozzá. Abban reménykedik, hogy az ukrán állam minden szereplője jogállami alapon végzi majd a tevékenységét a magyar kisebbséggel kapcsolatban. Ha konfliktusforrásként tekintenek a kárpátaljai kisebbségre, az nem segíti a kapcsolatok fejlődését - tette hozzá. 

Magyarország nemzeti érdeke az oltási folyamat felgyorsítása - mondta kérdésre Szijjártó Péter. Minél gyorsabban tudunk oltani, annál több ember életét tudjuk megmenteni, és annál kevesebb kárt szenved el a gazdaság - tette hozzá. Ezért úgy döntöttünk, hogy Oroszországgal és Kínával tárgyalásokat folytatunk az ottani vakcinákról.  A magyar hatóságok engedélyezték az orosz vakcina vészhelyzeti alkalmazását, ezért szerződést kötött az ország, és ugyanez lesz majd, ha a kínai vakcina esetében is az esetleges engedélyezés után - mondta a miniszter. 

A nyelvtörvény kapcsán a miniszter azt mondta, hogy azt együtt kell értelmezni az oktatási törvénnyel, és ezt a kisebbségi törvény során is érvényesíteni kell. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter magyar (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Kijevben 2021. január 27-énForrás: MTI/Borsos Mátyás

Így lehet új fejezet a kapcsolatokban

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere arról beszélt, hogy a múlt év végén negatív események voltak, de sikerült kialakítani a konstruktív párbeszédet. Ennek eredménye, hogy most sikerült tárgyra törő párbeszédet folytatni. Partnerként és barátként tárgyaltunk egymással – tette hozzá. Megállapodtak egy magyar-ukrán munkacsoport létrehozásában az oktatás területén, és egy online munkacsoport lesz a vállalkozók között. Vannak ellentmondások a kapcsolatban, de Magyarország tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és uniós csatlakozását. Kuleba elismerte, hogy Magyarország támogatja a donyecki eseményekben megsérült gyermekek gyógyítását. Még mindig a napirenden van Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója, és mindent megtesznek, hogy ez a találkozó eredményes legyen, és új fejezet legyen a kétoldalú viszonyokban.

A magyar-ukrán viszony előtt az emóciók és a gyanakvások állnak az útban a kapcsolatok fejlődése terén - mondta a miniszter. Megállapodtak abban, hogy a magyar-ukrán viszonyt forró szívvel és hideg kezekkel kell értékelni.  

Elutasítja a magyar kisebbséghez való negatív hozzáállást Ukrajnában, és elfogadhatatlan az ukránellenes retorika – tette hozzá. Az ukrajnai magyarok nem hajlanak a szeparatizmusra, és az ukrán állam sem akar kárt okozni az ukrajnai magyaroknak. Egy ország és egy társadalom vagyunk, és azok maradunk örökké - mondta a miniszter. 

Dmitro Kuleba kérdésre azt mondta, hogy semmilyen alapja nincsen arra, hogy egy egész közösséget azzal gyanúsítsanak, hogy bármilyen rossz szándék vezetné őket. Természetesen elképzelhető, hogy egyes embereknek a bűnös tevékenysége kiválthat bűnügyi nyomozást, de mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a bíróságokon megvédje az igazát. A magyar kisebbséget is be kel vonni a kisebbségi törvény kidolgozásába. Az infrastrukturális projektek nyertesei azon kisebbségek lesznek, akik a határ mellett élnek, és természetesen a két ország. 

Nagyon sok olyan csatorna van, ami hozzájárul a bizalom erősítéséhez - tette hozzá.