Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, szerdára csaknem négyezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma meghaladta az egymillió-kétszázezret, és megint több mint kétezren kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3726 új esettel 1 200 833-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 145 áldozattal 22 202-re.

Eddig 980 085-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14 ezren, az aktív betegek száma így csaknem 10,7 ezerrel 198 546-ra csökkent.

Maszkot viselő fiatalok Kijev központjábanForrás: AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Előző nap viszont ismét rendkívül sok, 2430 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Újra zárlatot vezethetnek be Kijevben

A legtöbb új beteget, 437-et megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 127 ezret, a halálos áldozatoké 16-tal 2308-ra nőtt.

Klicsko napi online tájékoztatóján közölte, hogy ha tovább romlik a helyzet a fővárosban, és elvesztik az irányítást fölötte, akkor ismét zárlatot vezetnek be. További részletekbe nem bocsátkozott. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg Kijevben, éppúgy, mint az ország egészében, a korábbi, adaptív karantén narancsszínű veszélyességi besorolásának megfelelő szabályok vannak érvényben. Kérte a fővárosiakat, hogy mindenképpen tartsák magukat ezekhez a szabályokhoz, továbbá az általánosan érvényben lévő kötelező maszkviseléshez, a távolságtartáshoz és a kézfertőtlenítéshez.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a vendéglátóhelyek nappal zavartalanul nyitva tarthatnak, de az éjszakai órákban csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket, a sport-, kulturális és egyéb rendezvényeken legfeljebb húsz fő vehet részt. Az iskolákban a tanítás újrakezdődhetett a héten, viszont a tanintézetekben tartott rendezvényeken korlátozzák a résztvevők létszámát.