Vakcinahiány miatt 10 napot csúszik a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltása Romániában

Koronavírus, Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz.
Vágólapra másolva!
A szükségesnél mintegy 117 ezer dózissal kevesebb koronavírus elleni vakcinával rendelkeznek a román hatóságok, ezért január 28-tól kezdődően 10 nappal elhalasztják a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltását - számolt be a Maszol erdélyi hírportál a HotNews/Agerpres tudósításai alapján.
Vágólapra másolva!

Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője jelentette be kedden délután, hogy

vakcinahiány miatt január 28-tól 10 napot csúsztatják a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltását Romániában.

Magyarázata szerint a döntést azért hozták, hogy a krónikus betegek és a 65 év feletti idős személyek beoltása, illetve a második dózis beadása zavartalanul folytatódjon.

Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője Forrás: Facebook/Valeriu Gheorghita

- közölte a katonaorvos, aki kiemelte:

A csúszás mintegy 35 ezer személyt érint Romániában.

A román elnöki hivatal által közreadott képen Klaus Iohannis román államfőt beoltja a Pfizer-BioNTech cégek koronavírus elleni vakcinájával egy nővér a bukaresti Dr. Carol Davila Központi Katonai Egyetemi Kórházban 2021. január 15-én Forrás: MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei

Valeriu Gheorghita szerint a vakcinahiányt az okozta, hogy múlt héten a Pfizer-BioNTech gyógyszervállalat a beütemezett mennyiségnél 50 százalékkal kevesebb dózist juttatott el Romániába az oltóanyagból.

- magyarázta a CNCAV vezetője.

Gheorghita szerint „a nehéz időszak" február 5-ig tart, és ezt csak szolidaritással lehet átvészelni. Reményei szerint utána már a beütemezett oltóanyag-mennyiség érkezik az országba. Emlékeztetett, hogy nemcsak Románia, hanem más európai ország is vakcinahiánnyal küzd, és ezek az államok is hasonló intézkedéseket hoztak a hiány ellensúlyozására.

Jelenleg 583 oltási központ működik Romániában

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság vezetője szerint az első szakaszból 269 központ folytatja tevékenységét, a második szakaszba további 212 központot kapcsoltak be.

Az utóbbiakkal együtt napi 20 220 személy beoltása vált lehetővé.

Ezekhez jön még a védelmi minisztérium saját hálózatában működő 60 központ, illetve a belügyminisztérium 42 központja, amelyek ezer-ezer dózist, azaz a naponta rendelkezésre álló mennyiség 5-5 százalékát kapják naponta.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Április közepéig szinte minden időpont foglalt

A oltási kampányt koordináló bizottság tájékoztatóján közölték azt is, hogy

április 14-ig szinte az összes oltási időpont foglalt.

Elmondták azt is, hogy ugyanakkor a második negyedévre (április 1-jétől kezdve) nem készült még el az a beszállítói terv, amely mutatja a naponta, hetente érkező oltásmennyiséget, így erre az időszakra még nagyon nem lehet előre tervezni.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz Forrás: MTI/Mónus Márton

Hatékony a vakcina az új vírustörzs ellen is

- jelentette ki Valeriu Gheorghita, aki úgy vélte, ebben a helyzetben fel kell gyorsítani az oltáskampányt. Ez volt az oka annak is, hogy az eredetileg február elejére tervezett második fázis kezdési időpontját január 15-ére előhozták. Meglátása szerint előnyben kell részesíteni az idős személyeket és a krónikus betegségben szenvedőket, mert nekik van a legnagyobb szükségük az oltásra.

A vakcinát igénylő pedagógusok, tanügyi alkalmazottak 10 százalékát sem immunizálták

- közölte az oltási kampány koordinátora, aki hozzátette:

az országban összesen mintegy 300 ezer tanügyi alkalmazottat tartanak számon, akik közül 126 ezren jelezték, hogy kérik az oltást.

A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy védőmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A megsemmisült oltóanyagokról

Valeriu Gheorghita szerint a Romániába érkezett oltóanyag-mennyiségnek kevesebb mint három ezreléke semmisült meg. Eddig összesen 784 349 dózis Pfizer-BioNTech vakcinát kapott az ország.

Ebből leginkább a szállítási és tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások megszegése miatt 1294 (az összmennyiség 0,29 százaléka) semmisült meg.

Idén január 12-én Magyarországra is megérkezett az első Moderna-vakcinaszállítmány. Egy doboz vakcina az amerikai Moderna cégtől a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Romániában ezenfelül még 14 400 dózis érkezett a Moderna által kifejlesztett oltásból is, amelyet a tervek szerint a hónap végéig még 21 600, február első hetében további 53 000 egységgel egészítenek ki.