A Proud Boys vezetője együttműködhetett az FBI-jal és a floridai rendőrséggel

Washington, 2021. január 5. A 2021. január 5-én közreadott képen Enrique Tarrio, az amerikai Proud Boys (Büszke fiúk) elnevezésű amerikai szervezet vezetője részt vesz egy washingtoni tüntetésen 2020. december 12-én. Tarriót 2021. január 4-én rongálás vádjával őrizetbe vették Washingtonban, mert 2020 decemberében egy templomról levett, majd felgyújtott egy zászlót. MTI/EPA/Gamal Diab
Vágólapra másolva!
Enrique Tarrio, a radikális jobboldali Proud Boys (Büszke fiúk) nevű szervezet vezetője az amerikai szövetségi ügyészség szerint több éven át együttműködhetett az FBI-jal, de segíthetett a floridai rendőrségnek is szervezett bűnözői csoportosulások tevékenységének a felderítésében. Az afro-kubai hátterű Tarrio egyébként tagadja, hogy köze lett volna az említett rendvédelmi, biztonsági szervekhez.
Vágólapra másolva!

A radikális jobboldali, Donald Trump volt amerikai elnököt támogató Proud Boys vezetőjét, Enrique Tarriót 2021. január 4-én vették őrizetbe Washingtonban, mert azzal gyanúsították, hogy 2020. december 11-én egy fővárosi, főleg feketék által látogatott templomról levette a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM) mozgalom zászlóját, majd pedig felgyújtotta azt. Rá egy napra szabadon bocsájtották, azonban kitiltották őt Washingtonból, a jövőben a szövetségi fővárosba csupán bírósági tárgyalás vagy ügyvédekkel való találkozás céljából léphet be.

A Reuters brit hírügynökség szövetségi és floridai hatóságokra hivatkozva szerdán arról írt, hogy

Tarrio éveken át jelentett az FBI-nak (Szövetségi Nyomozó Iroda), illetve a floridai rendőrségnek.

A hírügynökség 2014-es szövetségi bíróságok iratok birtokába került, amelyek alapján a 2012-es letartóztatása után vált informátorrá a 2016-ban alakult Proud Boys vezetője. A rendelkezésre álló dokumentumokból nem derül ki egyértelműen, hogy őt akkor miért tartóztatták le. Tarrio egyébként 2018 óta irányítja a radikális jobboldal szervezetet.

Arra vonatkozóan nincsenek bizonyítékok, hogy még mindig dolgozna az FBI-nak, vagy más hatóságoknak.

Az ugyanakkor nem világos, hogy a kapcsolat közöttük mikor szakadhatott meg.

Vanessa Singh Johannes volt Miami-i szövetségi ügyész – aki foglakozott Tarrio ügyével – azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a Proud Boys későbbi vezetője információszolgáltatás által

12 veszélyes bűnöző hatósági kézre kerítésében működött segédkezett,

ők kábítószer-kereskedelemmel, embercsempészettel és illegális szerencsejátékokkal foglalkoztak. Tarrio ügyvédje, Jeffrey Feiler a témával kapcsolatban azt mondta, hogy ügyfele együttműködött a floridai rendőrséggel, az FBI-al való kooperációt viszont nem erősítette meg.

Enrique Tarrio egy keddi interjújában

tagadta, hogy együttműködött volna bármilyen hatósággal, vagy, hogy bárkiről is jelentett volna.

Kicsoda Enrique Tarrio?

A Proud Boys vezetője 1985-ben született a floridai Miami „Little Havana" (Kis-Havanna) nevű negyedében. Az egyébként afrikai származású szülei az 1959-es kubai kommunista hatalomátvétel elől menekültek Miamiba. Enrique Tarrio több alkalommal is azt nyilatkozta, hogy

Álláspontja alapján nem helyes, ha az embereket a bőrszínűk alapján ítélik meg.

Enrique Tarrio Forrás: MTI/EPA/Gamal Diab

A Demokrata Párthoz kötődő, úgynevezett mainstream sajtóorgánumok ugyanis számos alkalommal a fehér felsőbbrendűség támogatásával, antiszemitizmussal és feketeellenes rasszizmussal vádolták meg a Proud Boys-t és személyesen annak vezetőjét, főleg azért, mert azok

felléptek az erőszakos, radikális baloldali BLM-el és a militáns Antifával szemben, gyakran keveredve ezáltal utcai összetűzésekbe.

Tarrio ezeket a vádakat mindig nagyon határozottan visszautasította.

Az elmúlt hónapokban a Proud Boys néhány tagját illegális fegyverbirtoklás miatt vették őrizetbe. Többüket azzal gyanúsítottak meg, hogy a BLM és az Antifa akciózgatásaira rendezett ellentüntetésekre vittek magukkal fegyvereket, ugyanakkor ezek használatára nem került sor.

Magát Enrique Tarriót is számos alkalommal őrizetbe vették, de rövid időben belül mindig elengedték őt. Ez egyesek szerint azzal állhat összefüggésben, hogy korábban együttműködött a hatóságokkal, Tarrio szerint viszont szó sincs erről.

A Proud Boys legalább öt tagja részt vett a washingtoni Capitolium január 6-i ostromán, valamennyijüket már letartóztatta a rendőrség, és lázadás gyanújával eljárását indítottak ellenük.

Tarrio magától értetődően nem volt ott az ostromnál, hiszen akkor már ki volt tiltva a szövetségi fővárosból.

A 2020-as elnökválasztási kampányban több alkalommal is előkerült a Proud Boys. Ahogy arról az Origo is beszámolt, októberben a radikális jobboldali szervezet honlapján fenyegető jellegű tartalmak jelentek meg, a Proud Boys szerint azonban ezeket nem ők tették közzé, hanem külföldi, vélhetően iráni hackerek törték fel a honlapjukat, így azok a felelősek.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) akkor idézett egy neve elhallgatását kérő hírszerzőt, aki azt mondta:

Arról még nem érkeztek információk, hogy mi lett a hírszerzés vizsgálatának az eredménye.