Franciaországban is használni fogják a Szputnyik V vakcinát, ha megkapja az engedélyt

Moszkva, 2021. január 19. Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t készül beadni egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vágólapra másolva!
Franciaországban továbbra is csak nagyon lassan, akadozva zajlik az oltási kampány, ezért szakértők szerint nagy szükség lenne az orosz Szputnyik V vakcinára is, hiszen csak ezzel együtt lehet elérni az úgynevezett nyájimmunitást. A Pfizer és a Moderna önmagában rövid távon nem lesz képes akkora mennyiségű vakcinát szállítani, ami ezt lehetővé tenné.
Vágólapra másolva!

Franciaországban év eleje óta zajlik a botrányosan lassú oltási kampány, és ugyan már több mint egymillió ember megkapta a vakcinát, ezzel még mindig Európa sereghajtói között vannak. Ráadásul január elején kiderült, hogy sok helyen nem az előírtak szerint adták be az oltásokat, emiatt azok bizonyos esetekben akár hatástalanok is lehettek.

A franciák jelenleg a Pfizer és a Moderna hatóanyagait használják, de akárcsak más uniós országok, úgy ők is hamarosan megkaphatják az AstraZeneca készítményét, ha azt engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A Quest France azonban elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a baloldali halálkampány fő célpontját, a Szputnyik V vakcinát is használni fogják Franciaországban.

Cecil Czerkinsky, az Inserm igazgatója a lapnak elmondta, hogy az orosz oltóanyag azon az elven működik, mint az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson.

A szakember kiemelte, hogy a Szputnyik V vakcinát már több országban is engedélyezték a hatóságok, köztük Szerbiában, Venezuelában, Bolíviában, Fehéroroszországban, Magyarországon és Algériában is.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Czerkinsky azt is elmondta, hogy a vakcinából két dózisra van szükség, az oltásokat pedig 21 napos eltéréssel kell beadni. A Szputnyik V ráadásul nemcsak biztonságos, hanem az egyik legjobb vakcinának bizonyul a hatékonyság területén is a maga 91,4 százalékával. A lapnak nyilatkozó szakember hozzátette, hogy ugyan sokan kétségbe vonják az orosz adatokat, azonban ő maga is látta a dokumentációt, és szerinte minden rendben van vele.

Az orosz vakcinát azért is támadják, mert csak késlekedve hajlandó közölni a klinikai vizsgálatok eredményeit, azonban ezzel több gyártó, köztük a Pfizer is így volt.

Oroszország január 20-án benyújtott a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges papírokat az EMA számára, amely még a közeljövőben engedélyezni fogja a vakcinát. A francia lap kitér arra is, hogy nagy valószínűséggel már ma is szívesen használnák az oltóanyagot az országban, azonban még meg kell várni a hatóságok engedélyét.

A Szputnyik V vakcina gyorsabb engedélyeztetését segítheti az is, hogy a következő hetekben bejelenthetik az AstraZenecával kötött partneri megállapodást,

amely lehetővé teszi majd, hogy a Szputnyikot az EMA által már engedélyezett AstraZeneca gyártósoraiban állítsák elő Európában. Pierre Tattevin, a University of Rennes professzora szerint, ha minden engedély megvan, akkor semmi ok nincs rá, hogy ne használják Franciaországban az orosz vakcinát.