Nem tudja megállítani a francia kormány a koronavírus-járványt, durva szigorítások jöhetnek

Vágólapra másolva!
Nagyon szigorú karantén jöhet Franciaországban, miután a következetlen és be nem tartatott intézkedésekkel a francia kormány nem tudta megállítani a koronavírus-járvány terjedését. Az összevissza bevezetett intézkedések miatt ráadásul a franciák nagy része már nem bízik a kormányban. Hiába szigorítják tovább a szabályokat, ha a migránsnegyedekben nem tudják betartatni, semmit sem érnek majd.
Vágólapra másolva!

A jelenleg érvényben lévő, délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom nem elég hatékony a koronavírus-járvány megfékezésére - mondta a szerdai kormányülést és a védelmi tanács ülését követően Gabriel Attal kormányszóvivő. A forgatókönyvek között szerepel a jelenlegi helyzet megtartásától a nagyon szigorú karanténig több lehetőség - mondta a kormányszóvivő, de nem valószínű, hogy maradnak a mostani intézkedések.

A kijárási tilalomnak a kormányszóvivő szerint "relatív hatása" van, ami "valós, de jelenleg nem elégséges", mert bár lassítja a vírus terjedését, de nem elég gyorsan, miközben a korábbinál fertőzőbb variánsok egyre nagyobb mértékben terjednek az országban.

A nagyon fertőző brit variáns aránya a párizsi régióban január 11. és 22. között 9,4 százalék volt a párizsi közkórházak igazgatóságának tanulmánya szerint, s emiatt "nagyon jelentős" ismét a betegfelvétel a kórházakban.

A napi esetszám heti átlagban 20 ezer körül stagnál, az elmúlt 24 órában 26 916 új estet jelentettek, ami lakosságarányosan is többszöröse az ezer körüli magyar adatoknak.

Franciaországban október 29-től hat hétig volt érvényben második alkalommal általános karantén, amelyet december közepén este 8 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom váltott fel. Ennek kezdetét tíz nappal ezelőtt délután 6 órára hozta előre a kormány. Az összevissza változtatott szabályok, és különösen az, hogy a migránsnegyedekben ezt meg sem próbálják betartani, feldühítették a franciákat, akiknek nagy része már nem bízik a kormányban.