A Novavax nemrég nyilvánosságra hozta a klinikai vizsgálatok eredményét, amelyből kiderült, hogy a vakcinájuk 89,3 százalékos hatékonysággal rendelkezik, és majdnem ennyire hatásos a vírus brit variánsa ellen is.

A Novavax az Egyesült Királyság mellett Dél-Afrikában is végzett vizsgálatokat, az ottani mutáció ellen azonban csupán 60 százalékos hatékonyságot mutatott a cég által gyártott oltóanyag. A piacok ennek ellenére pozitívan reagáltak a hírre, hogy egy újabb gyártó hatóanyaga kerülhet hamarosan piacra, a Novavax árfolyama 34 százalékkal emelkedett a tőzsdei zárást követő órákban.

A vállalat egy konferenciahívás alkalmával közölte, hogy a most nyilvánosságra hozott számok a Novavax belső adatai, ahhoz, hogy benyújtsák a papírokat a vakcina engedélyezéséhez, még további két-három hónapra van szükségük.

A Reuters értesüléseit szerint a brit teszteken 15 ezer 18 és 84 év közötti ember vett részt. Az is kiderült, hogy a Novavax első körben az európai és a brit piacra szánja a készítményt. A vállalat éves szinten kétmilliárd adagot tud majd gyártani.

A Novavax korábban azt is közölte, hogy már dolgoznak egy olyan továbbfejlesztett oltóanyagon is, amely már az új variánsok ellen is sokkal hatékonyabban fog védeni.