Az Egyesült Államokban a világjárvány és a szigorú karanténszabályok ellenére is óriási mértékben megnőtt a gyilkosságok száma. Tavaly nyáron 42 százalékkal, ősszel pedig 34 százalékkal nőtt meg az emberölések száma az előző év azonos időszakához mérten. A baloldali lapok a koronavírust okolják, ennél azonban egy sokkal egyértelműbb magyarázat is van, méghozzá az, hogy a főbb rendőri hivataloknál folyamatosak a leépítések és a drasztikus pénzmegvonások. A BLM mozgalomhoz kapcsolódó rendőrgyűlölő kampányoknak akarnak megfelelni a demokrata államok.   

Semmi kétség afelől, hogy az Egyesült Államokban 2020-ban végigsöprő radikális baloldali hullám soha nem látott erőszakhullámot hozott magával, élen a BLM-mel. A koronavírus és igazságügyi bizottság (Commission on COVID-19 and Criminal Justice) húszoldalas tanulmánya szerint nemcsak a gyilkosságok száma ugrott meg drasztikusan 2020 májusa és júniusa között, hanem az erőszakos és a fegyveres bűncselekményeké is.

Ahogy korábban írtuk, az emberölések száma 34 százalékkal emelkedett 2019 őszéhez mérten, de nyáron még ennél is nagyobb, 42 százalékos növekedés volt tapasztalható.A vizsgált 21 városban 610 gyilkossággal történt több, mint egy évvel korábban. Emellett a súlyos testi sértések száma 15 százalékkal ugrott meg ősszel, nyáron pedig 13 százalékkal, míg a fegyveres bűncselekmények száma 15 és 16 százalékkal.

A rendőröket hergeli egy BLM-tüntetőForrás: Getty Images/2020 David McNew/David Mcnew

Louisville-ben az egy évvel korábbihoz képest 78 százalékkal követtek el több gyilkosságot, szám szerint 78-ról 139-re nőtt a megölt emberek száma, ráadásul ezek az adatok csak októberig lettek közölve, vagyis a valóságban még ennél is több gyilkosságról beszélhetünk. Milwaukee-ban még tragikusabb volt a helyzet, itt 98-ról 191-re emelkedett a gyilkosságok száma, vagyis majdnem megduplázódott egy év alatt.

Szintén rendkívül rossz adatokat közölt New York, ahol 314-ről 437-re, míg Chicagóban 481-ről 748-ra nőtt az emberölések száma.

Az ultraliberális lapok mindezt a koronavírusra és a gazdasági nehézségekre fogják, azonban a rendőrségtől megvont pénzt, és ezáltal a leépítéseket, valamint a radikális baloldali tüntetéseket senki nem említi, pedig városokat tartottak rettegésben a BLM harcosai, akik egy ponton azt akarták elérni, hogy oszlassák fel a rendőrséget is, hogy szabadon bűnözhessenek és fosztogathassanak.

A rendőrséget ért baloldali támadások azonban hatásosak voltak, hiszen New York városban egymilliárd dollárt vettek el a rendfenntartó erők költségvetéséből, Los Angelesben pedig 150 millió dollárt. Minneapolisban, ahol a BLM és a radikális baloldali terrorszervezet, az Antifa által a legnagyobb nyomás került a rendőrségre, 80 százalékkal csökkent a közúti ellenőrzések aránya 2019-hez képest, hiszen a rendőrséget módszeresen megfélemlítették.

A 2020-as amerikai események meglehetősen egyértelműen megmutatták, hogy a szabadjára engedett káosz és bűnözés a melegágya a további hasonló eseményeknek és az extrém szintekre emelkedett vandalizmusnak és erőszaknak.