A megbukott kormánytöbbség helyettesítésére a parlament feloszlatását és előrehozott választásokat sürgetett az államfőtől Olaszországban a jobbközép koalíció, amelynek közös állásfoglalását Matteo Salvini, a Liga párt vezetője ismertette a sajtóval pénteken.

Matteo Salvini nemzeti színű szájmaszkban olvasta fel a jobbközép nyilatkozatát a Sergio Mattarella államfővel tartott majdnem egyórás egyeztetést követően. A jobbközép közös delegációval képviseltette magát, és az országban is egységes erőt alkot, az olaszok többségét képviselve, mivel húsz tartományból tizennégyet vezet - szögezte le Salvini.

A koalíció aggodalmát fejezte ki az államfőnek az ország egészségügyi, gazdasági, társadalmi "vészhelyzete" miatt, melyhez szerintük a "cselekedni képtelen, hatalmi paktumból született" eddigi kormány vezetett. Matteo Salvini hozzátette, a jelenlegi belpolitikai válságot a kormányerők közötti "viták, hiúság, egyéni érdekek" robbantották ki.

A jobbközép ezért minél gyorsabb és határozottabb megoldást sürgetett. Arra kérte az államfőt, oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki választást.

"Ilyen módon az olaszok a lehető leggyorsabban lehetőséget kapnak arra, hogy egységes, közös programot valló, erős többséggel bíró kormány szülessen az ország súlyos problémáinak minél előbbi megoldására" - áll a közös nyilatkozatban. A koalíció küldöttsége kizárta a héten lemondott Giuseppe Conte vezette kormány "újabb kiadásának" támogatását, hangoztatva, hogy a jelenlegi kormánytöbbség hetek óta "túszként tartja és gyengíti az országot".

Matteo SalviniForrás: AFP/Tiziana Fabi

Sergio Mattarella államfő péntek délután fogadta a Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI), az Antonio Tajani alelnök irányította Hajrá Olaszország, valamint kisebb kereszténydemokrata pártok közös delegációját. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke interneten csatlakozott.

Giorgia Meloni, mielőtt belépett az elnöki palotába, kijelentette, hogy Giuseppe Contéval csakis "béna" kormánya lehet az országnak. "Ha én mondom, elhihetik" - tette hozzá az FdI elnöke saját kisebb balesetére utalva, amely miatt mankóval közlekedik.

Elemzők szerint a jobbközép nyilatkozatából kiderül, hogy választások hiányában a koalíció mérlegelni fogja az államfő által szorgalmazott utat, vagyis ez a pártcsoport sem zárkózik el teljesen más esetleges kormányformációktól, például egy új többségtől vagy szakértői csapattól. Giuseppe Conte keddi lemondását követően az államfő kormányalakítási egyeztetést indított a parlamenti pártokkal. A válságot kirobbantó Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) vezetője azt kérte, az államfő pártok feletti személyt bízzon meg a lehetséges kormánytöbbség felmérésére.

A baloldali Demokrata Párt (PD) a Contéval való folytatást szorgalmazta.

A konzultációkat az Öt Csillag Mozgalom (M5S) küldöttsége zárta. A mozgalomból lett párt ideiglenes vezetője, Vito Crimi bejelentette, nyitottak az eddigi kormánytöbbség fenntartására a Demokrata Párttal és az Élő Olaszországgal egy új politikai paktummal. Hozzátette viszont, hogy miniszterelnökként továbbra is egyedül Giuseppe Contét támogatják. Crimi úgy vélte, Giuseppe Conte "már bizonyított" a járványhelyzetben, a kormányfővel Olaszország főszerepet kapott Európában, és precedens nélküli gazdasági forráshoz jutott.

Elemzők szerint az M5S ezzel azt üzente a néhány nappal ezelőttig "árulónak" tartott Renzinek, hogy ha Contét hajlandó a helyén hagyni, az ötcsillagosok hajlandóak ismételten kormányt alakítani az Élő Olaszországgal.

Az M5S radikális szárnyának tagjai azonnali tiltakozásuknak adtak hangot, és párttöréssel fenyegettek a Renzivel való "alku" miatt.

Massimiliano Romeo, a Liga szenátusi frakcióvezetője a sajtónak azt mondta, "még ki sem békültek, máris ismét vitáznak". Kijelentette, a jobbközép éppen azt hangoztatta az államfőnek, hogy kizárólag választással lehet erős többséget adni az országnak.
Sergio Mattarella a parlamenti erőkkel tartott háromnapos egyeztetés után már a következő órákban bejelentheti döntését a kormányalakítás következő lépéséről.