Szombat reggel 7 óra körül keletkezett a tűz a santiagói San Borja Arrarian kórház gyermek- és csecsemőosztályán, ahová hatalmas erőkkel vonultak ki a chilei tűzoltók - számolt be a Pledge Times hírportál.

A santiagói ötemeletes egészségügyi intézetből, ahol főleg koronavírusos betegeket ápoltak, reggel 7-kor érkezett a segélyhívás arról, hogy tűz ütött ki a 3-ik emeleten található intenzív gyermekosztályon. 

Perceken belül legalább ötven tűzoltó érkezett a kórházhoz több tucat tűzoltósági járművel, majd nem sokkal később a helyszínre vezényeltek száz katonát is,

hogy segítsék a kórház betegeinek evakuálását. 

A lángokat szombat délutánra sikerült megfékezni, és az eddigi médiajelentések szerint nem tudnak áldozatokról és sérültekről.

Betegeket mentenek ki ápolók a santiagói San Borja Arrarian kórházból 2021. január 30-án.Forrás: MTI/AP/Esteban Felix

Összehangolt munkát végzünk az egészségügyi személyzettel az összes beteg kimenekítéséhez. Elsőként azokat hoztuk ki, akik nem szorultak lélegeztetőgépre, most pedig a legbonyolultabb betegek kiürítését koordináljuk. A tűz oltásának utómunkálatai már a kórház legfelsőbb szintjén tartanak - nyilatkozta az egyik tűzoltóegység parancsnoka. A mentési folyamatok irányításába a helyszínen beszállt maga a chilei egészségügyi miniszter is. Enrique Paris elmondta, ő is úgy tudja, hogy sikerült mindenkit időben és épségben kihozni a kórházból.

Beteg csecsemőt mentenek ki ápolók a santiagói San Borja Arrarian kórházból, miután tűz ütött ki az épületben 2021. január 30-án.Forrás: MTI/AP/Esteban Felix

Még tart a kórház tüzetes átkutatása, és szakértők bevonásával vizsgálják, hogy mi okozhatta a hatalmas kórháztűzet, amelynek füstjét több kilométeres távolságból is látni lehetett a chilei fővárosban szombat reggel. A médiában is eddig csak találgatások láttak napvilágot, ahol leginkább valamilyen műszaki berendezés meghibásodására, rövidzárlatra gyanakszanak.