Utazási korlátozásokat vezetett be Kanada a koronavírus miatt

The first shipment of Pfizer COVID-19 vaccine is unloaded and put into an ultra-cold storage unit at a Calgary vaccination site in Canada on Tuesday morning, December 15, 2020.
Vágólapra másolva!
Kanada korlátozza az utazást Mexikóba és a karibi térség országaiba a koronavírus-járvány miatt - jelentette be pénteken Justin Trudeau miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Több légitársaság, köztük az Air Canada is beleegyezett abba, hogy vasárnaptól egészen április 30-ig törli minden mexikói és karibi járatát. A jövő héttől a nemzetközi járatok csak Torontóban, Vancouverben, Montrealban és Calgaryban szállhatnak le.

Kötelezővé teszik a tesztelést a Kanadába légi úton érkezők számára.

A tesztelés után három napig kell majd várniuk az eredményekre a hatóságok által kijelölt szállodákban, saját költségükre.

Megérkezik a Pfizer-vakcina első szállítmánya Calgaryba december 15-án Forrás: Origo

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a Kanadában és külföldön tapasztalt járványhelyzet láttán mindenki egyetért abban, hogy ez most nem a repülés ideje.

A kanadai egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a 37 milliós országban az elmúlt napon 4690 új fertőzéses esetet regisztráltak, és

a járvány kezdete óta ezzel 770 793-ra nőtt a fertőzöttek száma.

Az elmúlt napon 137-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 19 801-re emelkedett. A lakosság oltása december közepén kezdődött, először a Pfizer, majd a Moderna amerikai gyógyszergyártók által kifejlesztett vakcinákkal.

Trudeau bejelentése után a mexikói idegenforgalmi titkárság arra figyelmeztetett, hogy az utazási korlátozás mély válságba sodorhatja az észak-amerikai országot, visszaüthet Kanadára.

A kanadaiak körében Mexikó népszerű üdülési célpont, különösen a hideg téli hónapokban.

Tavalyelőtt több mint kétmillió kanadai turista kereste fel a latin-amerikai országot, de tavaly a számuk a felére, 996 ezerre csökkent a járvány miatt.

Mexikó hazai össztermékének 8,7 százaléka a turizmusból származik. A latin-amerikai térség második legerősebb gazdaságával rendelkező országra drámai hatással volt tavaly a koronavírus-járvány, a GDP 8,5 százalékkal zsugorodott az előző évhez képest.

Cancún, Mexikó - A kanadai turisták száma a felére csökkent a koronavírus miatt Forrás: NOTIMEX/Especial

A 126 milliós Mexikó csütörtökön a koronavírus okozta halálesetek számában megelőzte a nála tízszer népesebb Indiát, és ezzel a harmadik helyre került a globális járványlistán, míg a fertőzöttek számában a tizenharmadik helyen van a világon.

Az egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 1 841 893 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, és 156 579 halálesetet hoznak összefüggésbe a betegséggel.