Ukrajnában csökkent a napi új fertőzöttek száma

Kijev, Ukrajna
Járókelők Kijevben 2020. decemberében.
Vágólapra másolva!
Vasárnapra 32 százalékkal csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában. Oroszország Szputnyik V védőoltást szállított a szakadár kelet-ukrajnai Donyeck megyébe.
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 3177 új fertőzöttet jelentettek Ukrajnában, míg előző nap ez a szám 4685 volt - írta ki közösségi oldalára vasárnap Makszim Sztepanov, egészségügyi miniszter.

Makszim Sztepanov, ukrán egészségügyi miniszter. Forrás: NurPhoto via AFP/Sergii Kharchenko/NurPhoto/Sergii Kharchenko, Indyfriend80@

A vasárnapig jelentett új betegek között 146 gyermek, és 86 egészségügyi dolgozó volt - írta a miniszter.

Az elmúlt 24 órában Ukrajnában 79-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségben.

A legtöbb új fertőzöttet Ivano-Frankivszk megyében (337), Kárpátalján (217) és Kijevben (215) regisztrálták. A járvány kezdete óta Ukrajnában 1 219 455 ember fertőződött meg, 1 018 784-en gyógyultak meg és 22 707 ember halt meg a betegségben.

Járókelők Kijevben 2020. decemberében. Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve

Ukrajnában eddig összesen több mint 6,2 millió PCR-tesztet végeztek, az elmúlt napban 15 042-őt.

Ukrajnában eddig még nem kezdődött meg az oltási kampány, az ukrán hatóságok betiltották a Szputnyik V orosz vakcinát, és más gyártókkal tárgyalnak.

A múlt év végén jelentették be, hogy megállapodtak a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyárral több mint 1,7 millió adag vakcina szállításáról.

Az első 700 ezer adagos szállítmány Kijevbe várhatóan februárban érkezik meg.

A Sinovac, kínai oltóanyag egy fecskendőben. Forrás: AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

Ukrajna további adag vakcinákra számít az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére létrehozott, a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással való ellátását célzó programtól.

A DAN donyecki hírportál szerint Oroszország Szputnyik V védőoltást szállított az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaságba".

A jelentés arról nem számol be, hány adag oltás érkezett.

Az orosz Szputnyik V-vakcina. Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

A Szputnyik V oltást külföldön forgalmazó Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) előző nap még azt közölte, hogy nem szállítanak Szputnyik V oltást a szakadár Donyeck és Luhanszk megyébe.