Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festményét árverezik el jövő hónapban Londonban, Angelina Jolie amerikai színésznő családi gyűjteményéből.

A március 1-jei aukciót bonyolító Christie's hétfői közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotás várhatóan 1,5 millió és 2,5 millió font (604 millió-1 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni.
A 12. századi, marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt.

A kép 1943 januárjában készült, a casablancai konferencia után, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partraszállásairól.

A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit.
Roosevelt el volt ragadtatva a várostól, amelyet egészen hihetetlennek talált- mondta Nick Orchard, az aukciósház modern brit művészeti részlegének vezetője, hozzátéve, hogy Churchill megörökítette a látványt egy gyönyörű és megidéző festményben, amelyet aztán Rooseveltnek ajándékozott.

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.A szóban forgó festményt Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteményre tett szert. Az alkotást a Jolie Family Collection bocsátja árverésre.

A Christie's reményei szerint a festmény a Churchill-művek esetében új aukciós rekordot jelentő áron fog gazdát cserélni. Orchard szerint a jelenlegi rekord nagyjából 1,8 millió font, amelyet Churchill egy - véleménye szerint - kevésbé jelentős alkotásáért fizettek ki.