Meghosszabbították péntek reggelig az országos zárlatot Izraelben

izrael koronavírus
Néptelen a Tel-Aviv melletti Lodban lévő Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér, amelyet lezártak a koronavírus új változatai behurcolásának megakadályozása érdekében 2021. január 25-én.
Vágólapra másolva!
Az izraeli kormány éjszakába hajló ülésén, kompromisszumos megoldásként, egy újabb hét helyett péntek reggelig hosszabbította meg a koronavírus-járvány miatti szigorú országos zárlatot - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az Ynet hétfőn.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az egészségügyi minisztérium javaslatát, az újabb teljes hetes zárlatot javasolta jövő hétfőig, de Beni Ganz védelmi miniszter már a nyitás lépéseit tárgyalta volna meg.

Éles vitát folytattak, és végül a kormány egyhangúlag elfogadta a köztes megoldást, a péntek reggel 7 óráig tartó hosszabbítást.

Benjámin Netanjahu kormányfő (j.) az izraeli parlamentben, a Kneszetben Forrás: MTI/EPA/Adina Valman/Kneszet

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér is zárva marad egy újabb hétig, február 7-én éjfélig, de egy, erre a célra megalakított bizottság engedélyezheti humanitárius okokból repülőgépek fogadását és indítását.

Megpróbálják megakadályozni a koronavírus újabb változatainak bejutását, és ezért

keddtől minden hazatérő izraelinek az államilag kijelölt és ellenőrzött szállodákban kell eltöltenie a karantén időszakát.

Vasárnap éjfélkor rövid ideig lejártak a január 8-án bevezetett szigorított zárlat intézkedései, amelyeket a miniszterek végül a viharos ülésen rövid szünet után meghosszabbítottak.

Benjámin Netanjahu, miniszterelnöke (j) és a kormánya tagjai az izraeli parlamentben, a Kneszetben Jeruzsálemben Forrás: MTI/EPA/Pool/Alex Kolomienszki

Beni Ganz a járványügyi bírságok megduplázásától és a rendelkezések ellenére nyitva tartó intézmények azonnali bezárásától tette függővé támogatását, és előzőleg, vasárnap délután a Kneszet elfogadta ezeket - a szabályozás hatékonyságát is növelő - intézkedéseket.

A negyedik hete tartó zárlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Izraelben, nem csökkentette le jelentősen az új fertőzöttek számát,

aggasztó ütemben nőtt a súlyos betegek száma, és a helyi médiában "fekete januárnak" nevezett hónapban 1433-an haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben.

Néptelen a Tel-Aviv melletti Lodban lévő Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér 2021. január 25-én Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

- mondta a kormányülésen Saron Elroj-Preisz, a közegészségügyi szolgálatok vezetője. A fiatalabb korcsoportok jelentősebb megbetegedését elsősorban a sikeres oltási kampánnyal magyarázzák, az idősebbek egyre nagyobb százaléka ugyanis védett a betegséggel szemben, amely így a még kisebb arányban beoltott generációk közül szedi áldozatait.
Vasárnap 74 304 embert oltottak be először, és 57 574-et másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal.

Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 081 162-en (az ország lakosságának 33,44 százaléka) kapták meg az első, és 1 790 121-en a második dózis vakcinát is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beoltatja magát az új koronavírus ellen a ramat-gani Seba kórházban 2021. január 9-én Forrás: MTI/EPA/Flash 90 pool/Miriam Elster

Vasárnap 54 737 tesztből 5140 vírushordozót azonosítottak, ami 9,7 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 646 277-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 68 331 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1839 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1140-en súlyos állapotban vannak, és 315 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4796-an haltak meg Izraelben.