Meggondolatlanul kinyitottak, összeomlott minden Portugáliában

HORIZONTAL pandemic TOPSHOTS AMBULANCE HOSPITAL CORONAVIRUS COVID-19 EXTERIOR VIEW QUEUE NIGHT
A health worker wearing a protective suit walks past dozens of ambulances waiting outside the Covid-19 emergency services of Santa Maria Hospital in Lisbon on January 28, 2021. - Portugal reported twin Covid records with 303 new deaths and 16,432 cases in a 24-hour period, prompting a decision to limit foreign travel to "special cases". (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
A helyzet nem rossz, hanem rettenetes - így vezette fel bejelentését António Costa portugál miniszterelnök, amelyben elismerte, hogy azért szabadult el a járvány az országban, mert a kormány karácsony és az év vége között enyhített a kijárási korlátozásokon. Portugáliában folyamatosan változtattak a szabályokon, néhány napra kinyithattak az éttermek, majd újra be kellett zárniuk, végül ismét országos karantént rendeltek el. Az elhamarkodott, meggondolatlan nyitás végül még szigorúbb korlátozásokat eredményezett. 
Vágólapra másolva!

Óriási károkat okozott Portugáliában a túl korai nyitás. A baloldali kormány a karácsonyi időszakban ugyanis enyhítette a korábbi járványügyi intézkedéseket, azóta pedig elismerték, hogy ezzel súlyos hibát követtek el. A decemberi intézkedések közé tartozott az országon belüli szabad mozgás 23-a és 26-a között, megnyitottak az éttermek, majd bezártak, de szilveszterre ismét kinyitottak.

Az ország azóta egyre kritikusabb helyzetbe kerül, hiszen hétvégén ismét 300 fölött volt a halottak száma, az új napi megbetegedéseké pedig a múlt héten a 16 ezret is meghaladta.

Az ország kórházai annyira megteltek, hogy Lisszabonból légi úton kell más kórházakba szállítani az intenzív kezelésre szoruló betegeket, hiszen ott már nincs kapacitás az ellátásukra.

Az előrejelzések szerint ez a hét lesz a legkritikusabb. Portugáliában jelenleg összesen 1214 intenzív ellátást biztosító ágy (ICU) van, amelyek közül 865-ön fekszik covidos beteg. A legsúlyosabb probléma továbbra is a szakemberhiány. Emiatt német katonai orvosok érkeztek Lisszabonba, akik lélegeztetőgépeket is hoznak majd, és a tervek szerint három hétig biztosan maradnak.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Rita Franca/NurPhoto/Rita Franca

Sebastian Kurz kancellár kezdeményezésére Ausztria is átvesz néhány intenzív beteget a portugál kórházakból. A kancellár António Costa kormányfőnek tegnap telefonon ajánlott segítséget az európai szolidaritás jegyében, utalva arra, hogy már korábban is vettek át betegeket Franciaországból, Montenegróból vagy Olaszországból.

Megdöbbentő statisztikai adatok

A portugál kormány hibáit a statisztikai adatok is alátámasztják. A mintegy 10 millió lakosú országban csak januárban 306 838 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak (az összes eddig feljegyzett eset 42,6 százalékát), és a fertőzésből eredően 5576 halálesetet jegyeztek fel, az eddigi halálos áldozatok 44,6 százalékát.

Az elmúlt egy hét alapján 100 ezer főre 820 koronavírus-fertőzött jut,

amely a legrosszabb Európában.

Összehasonlításképpen Magyarországon ez az érték 82, vagyis mindössze tizede.