Új-Zéland most engedélyezte az első koronavírus elleni vakcinát

Horizontal WOMAN POLITICIAN SPEECH HEADSHOT
Jacinda Ardern
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az új-zélandi gyógyszerészeti felügyelet (Medsafe) a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját - jelentette be Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató szerdán. Ez az első koronavírus elleni oltóanyag, amely engedélyt kapott az országban.
Vágólapra másolva!

A vírus elleni harc következő, kulcsfontosságú lépése az oltás lesz, amely egyébként a tervek szerint tavasszal indul. "Még sok munka vár ránk, nem vagyunk kint a vízből, de a Pfizer/BioNTech oltóanyagának átmeneti jóváhagyása fontos mérföldkő" - közölte az egészségügyi főigazgató. A Medsafe részéről azt közölték, a vakcina megfelelt a felügyelet állította 58 feltételnek.

2021 az oltás éve

Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, a Medsafe az engedélyeztetés előtt tájékozódott a vakcinával kapcsolatban más országok gyógyszerfelügyeleteinél is. "Már mondtam, hogy 2021 az oltás éve. Ez a program az egész évre szól, még csak most kezdtük el" - jelentette ki Ardern, leszögezve, hogy

nem kívánnak senkivel versenyezni, és elsősorban az oltóanyag biztonságát tartják szem előtt.

Az ellenzék mindazonáltal bírálta a kormányt, azt vetve Wellington szemére, hogy világviszonylatban lemarad az oltási kampányban, és ezzel elveszíti az előnyt, amelyre a fertőzés terjedésének gyors visszaszorításával tett szert.

Jacinda Ardern Forrás: AFP/POOL/Mark Mitchell

A határőrök a legveszélyeztetettebbek

Új-Zélandon a tervek szerint március végéig kezdik meg a határőrség alkalmazottainak a vakcinálását. Azért oltják be őket először, mert

az országban egy ideje nem tudnak közösségen belül kiindult fertőzésről,

így a határon dolgozók számítanak a legveszélyeztetettebb csoportnak.
A lakosság tömeges oltása vélhetően az év közepétől indul.