Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese nemrég arról beszélt, hogy Oroszország jogilag és technológiailag is készen áll arra, hogy lecsatlakozzanak a világhálóról (World Wide Web).

Ennek ötlete az elmúlt években már többször is felvetődött, 2019-ben el is fogadtak egy olyan törvényt, amely mindezt lehetővé teszi, azonban a szakértők szerint akkor még nem volt meg ehhez a technológiai háttér.

Medvegyev nemrég arról beszélt, hogy jelenleg nem áll Oroszország érdekében lecsatlakozni a világhálóról, mivel ez a folyamat kétélű fegyver. Hozzátette, hogy ettől függetlenül egy rendkívüli helyzetben esetében az ország készen áll nem csak a világháló elhagyására, hanem a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből való lecsatlakozásra is.

Dmitij MedvegyevForrás: AFP/NurPhoto/Hristo Rusev

Az ország korábbi elnöke elmondta, hogy Oroszország már kifejlesztette saját rendszerét vészhelyzet esetére, amivel az internetes kommunikáció és a bankrendszer is el tudna válni a globális folyamatoktól.

Oroszországban az elmúlt időszak tüntetései miatt egyre nagyobb kritika éri az olyan közösségi oldalakat, mint a TikTok, a Facebook és a Twitter, mivel a legtöbb kormányellenes tüntetést ezeken a felületeken szervezték. Vlagymir Putyin orosz elnök nemrég arról beszélt, hogy a közösségi hálót szigorúbban kell ellenőrizni.