Tovább vizsgálódik a WHO Vuhanban

ChinaCoronavirus,Covid-19,masks koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség maszk bevásárlás Vuhan Kína vonat pályaudvar utazás utazók maszk védőruha
Passengers walk on the platform after getting off from a high-speed train traveling from Wuhan city to North Shenzhen Station in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 8 April 2020. 288 passengers traveled from Wuhan to North Shenzhen Station by high-speed train as Wuhan lockdown was lifted in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 8 April 2020.
Vágólapra másolva!
Magas szintű együttműködést tapasztalt a vuhani víruskutató laboratóriumban az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a koronavírus eredetét kutató szakértői küldöttsége, amely csütörtökön Twitter-oldalán számolt be előző napi kínai tapasztalatairól. A delegáció szakértői üzenetükben óva intettek attól, hogy bárki azonnali eredményt várjon a látogatásuktól.
Vágólapra másolva!

Hung Nguyen Viet, a kenyai Nairobiban lévő Nemzetközi Állattenyésztési Kutatóintézet Állat- és Emberi Egészségügyi Programjának társvezetője azt írta:

realistának kell lenni, egy ehhez hasonló rövid küldetés nem adhat választ minden kérdésre, de elősegíti a vírus eredetének megértését.

A küldöttség egy másik szakértője, Peter Daszak zoológus korábban egy másik Twitter-üzenetben méltatta a Vuhani Virológiai Intézet vezető munkatársaival folytatott megbeszéléseket. Mások mellett találkozott Si Cseng-li igazgatóhelyettessel, akivel együtt dolgozott a Kínából származó, 2003-ban járványhoz vezető súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) eredetének felderítésében.

A WHO küldöttsége csütörtökön Vuhan Hanjang körzetének közösségi igazgatási központjába látogatott, ahol helyi vezetőkkel és lakosokkal találkoztak. A megbeszélés részletei nem ismeretesek. A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a közösségben tavaly legalább 16 megerősített Covid-19-eset volt a vírus kitörésekor közel 10 000 ember között.

Illusztráció Forrás: Imaginechina via AFP/Liu Yujie/Liu Yujie

Korábban Daszak egy másik Twitter-üzenetben megköszönte a média türelmét és érdeklődését. Azt írta, a munka halad előre, és várják, hogy a lehető leghamarabb beszámolhassanak az eredményekről.

A világjárványt kiváltó új koronavírust először Vuhanban azonosították. Peking kétségbe vonta, hogy kínai eredetű lenne, azt is felvetette, hogy akár fagyasztott élelmiszerrel is az országba kerülhetett a vírus.

A szakértőküldöttség, amely januárban érkezett Vuhanba, kétheti karantén után két hétig végzi munkáját a közép-kínai városban, eddig több kórházat, és azt a nagybani piacot is meglátogatta, ahonnan az első fertőzötteket jelentették.