Hazudott diplomájáról a Momentum román testvérpártjának az egészségügyi minisztere

Vlad Voiculescu
Vald Voiculescu, volt román egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!
Vlad Voiculescu régi-új román egészségügyi miniszter hosszú éveken át azt állította, hogy a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen (WU) mesteri fokozatot szerzett. A Momentum román testvérpártjának, az USR-PLUS-nak a politikusa ezt egy német nyelvű dokumentummal próbálta igazolni, azonban kiderült, hogy az csupán egy egyéves képzés – kelet-európai fiataloknak szóló mesterkurzus – elvégzését igazoló irat, és nemhogy a mesteri fokozatot, de az alapképzés elvégzését sem igazolja. Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a politikusnak nincs semmilyen diplomája. Vlad Voiculescu a témával kapcsolatosan nem hajlandó reagálni az újságírói megkeresésekre. A román politikus néhány napja a koronavírusos betegeket kezelő, bukaresti Matei Balș járványtani kórházban történt, 10 halálos áldozattal járó tűzeset miatt került kritikák kereszttüzébe.
Vágólapra másolva!

A kolozsvári magyar hírportál, a Transindex a Criticii.ro nevű portál oknyomozó riportja alapján írta meg, hogy a Momentum román testvérpártjának, az USR-PLUS-nak az egészségügyi minisztere, Vlad Voiculescu hazudott a végzettségéről,

nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a politikusnak nincs semmilyen felsőoktatásbeli diplomája.

Vlad Voiculescu Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Vlad Voiculescu a magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Dacian Cioloș vezette PLUS nevű kispárt politikusa, aki

2020. december 23. óta Románia egészségügyi minisztere.

Korábban már betöltötte ezt a tisztséget, 2016. május 20. és 2017. január 4. között, főnöke, Dacian Cioloș akkori „technokratának" mondott kormányában. Sajtóinformációk alapján kettejük között bizalmi viszony áll fenn.

Vlad Voiculescu számos interjúban azt állította, mesteri fokozatú (MSc) diplomája van egy ausztriai egyetemről, egy közgazdasági négyéves képzés elvégzése után, ez az „információ" szerepel a hivatalos önéletrajzában is.

Sokaknak gyanús volt, hogy egy közgazdasági mesterképzés hogy tarthat négy éven át, ezért a Criticii.ro portál tüzetesebben utánanézett, hogy mi is ez a Voiculescu által közzétett, német nyelven kiállított oklevél.

Kiderült azonban, hogy a dokumentum valójában egy értesítő, nem is diploma.

Mivel Voiculescu nem mutatta meg a nyilvánosság előtt az egyetemi alapképzés elvégzését igazoló diplomáját, és nem válaszolt az eziránt érdeklődő újságíróknak, valószínűnek tűnik, hogy

nincs egyetemi végzettsége.

Az Evenimentul Zilei nevű lap szerint tény, hogy valóban járt a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemre (Wirtschaftsuniversität Wien-WU), de hogy befejezte-e végül az egyetemet, kérdéses.

A Criticii.ro megkereste a programért felelős Dr. Gerhard Speckbachert, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem tanárát, aki elmondta, hogy a politikus 2011-ben a „Meisterklasse Osteuropa (High-Potentials 1-jähriges Programm der Wirtschaftsuniversität Wien und BA)" nevű programban vett részt, ez nem mesterképzés, hanem csak egy egyéves képzés tehetséges kelet-európai fiataloknak, Vloiculescu pedig ezt végezte el és kapott róla igazolást (Diplomstudium Betriebswirtschaft).

Dr. Gerhard Speckbacher nem tud arról, hogy a későbbiekben a politikus szerzett volna diplomát az egyetemen.

Hozzáfűzte:

A Criticii.ro kérdezte a témával kapcsolatosan Dr. Edith Littichet, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem egyik tanárát, a nemzetközi programok koordinálásért felelős megbízottat, hiszen a politikus igazolásán az ő aláírása szerepel, de ő a felsőoktatási intézmény kommunikációs részlegéhez irányította az újságírót. Az egyetem sajtószóvivője, Cornelia Moll azonban adatvédelmi okokra hivatkozva nem osztott meg információt a képzésről.

Voiculescu tavaly azt nyilatkozta, hogy még egyetemistaként Ausztriában munkába állt, el volt maradva néhány vizsgával, ám azóta befejezte az egyetemet, maximális jegyet kapott szakdolgozatára, és megkapta a mesteri diplomával egyenértékű végzettséget jelentő, négyéves képzését lezáró oklevelét. Ilyen értelmű információt közölt az egyetemi diplomák honosításával foglalkozó intézmény (CNRED) is, amely szerint Voiculescunak mesteri diplomának megfelelő végzettsége van.

Olyan hangok is vannak, amelyek a miniszter CV-jében az ausztriai munkahelyeire vonatkozó állításokat is megkérdőjelezik. Ingrid Mocanu ügyvéd szerint

Hogy pontot tegyen az ügy végére, az Evenimentul Zilei újabb adatigénylést küldött az egyetemi diplomák honosításával foglalkozó intézménynek (CNRED), hogy mégis hogyan, milyen törvény alapján ismerték el Voiculescu ausztriai tanulmányait mesteri fokozatú végzettségként, ám még arra nem kaptak választ.

A portál arra is utalt, ahogy arról az Origo beszámolt, 2021. január 29-én tűz ütött ki a bukaresti Matei Balș járványtani kórház koronavírusos betegeket kezelő egyik kórtermében, ami

10 halálos áldozattal járt.

Az ügyben jelenleg ügyészségi vizsgálat folyik,

a közvélemény és az ellenzék részéről pedig sokan követelték az újabb tragédia miatt Voiculescu egészségügyi miniszter lemondását, de ő erre nem hajlandó.

Vlad Voiculescu miniszterré való kinevezése előtt, 2020. október-december között Bukarest főpolgármesterének, Dan Nicușornak volt a főtanácsadója.

2020 tavaszán bejelentette, hogy indul a román főváros főpolgármesteri székéért, de ebből végül nem lett semmi. Ez vélhetően azzal áll összefüggésben, hogy tavaly márciusban nyilvánosságra hozta a Szabad Európa Rádió román adása, hogy a politikus apja, Vasile Voiculescu Iulian

Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor hírhedt titkosszolgálatának, a Securitaténak volt az ügynöke.

Ezt az értesülést a bukaresti fellebbviteli bíróság jogerős ítélete is alátámasztja.

2020 novemberében a Momentum román testvérpártja egy másik politikusáról is kiderült, hogy hazudott a diplomájáról. Allen Coliban, a 300 ezres erdélyi nagyváros,

Brassó USR-PLUS-os polgármestere az önéletrajzában ugyanis hamisan állította azt, hogy a Bukaresti Műszaki Egyetemen diplomázott.

Erre az álhírre reagált a felsőoktatási intézmény dékánhelyettese, aki közölte: a politikus nem diplomázott az egyetemen, még csak az államvizsgáját sem tette le, hiszen kizárták onnan, így később sem diplomázhat.