Tűz volt egy kelet-ukrajnai kórházban, ahol COVID-betegeket kezelnek. Három beteg és egy fiatal orvosnő meghalt, ketten megsérültek.

Tűz ütött ki egy koronavírusos betegeket ellátó kórházban csütörtökre virradó éjjel az Ukrajna keleti részén lévő Zaporizzsjában.

Az UNIAN hírügynökség Irina Venegyiktova főügyész közlésére hivatkozva azt írta, hogy az áldozatul esett betegek - egy 91, egy 76 és egy 64 éves nő - valamennyien lélegeztetőgépen voltak. A negyedik áldozat egy 26 éves aneszteziológus orvos. A vizsgálatok előzetes eredménye alapján füstmérgezés okozta a halálukat.

További nyolc beteget, akik közvetlen veszélyben voltak a tűztől, épségben kimentettek. Megsérült egy másik aneszteziológus orvos és egy ápoló is, mindkettőjüket égési sérülésekkel és füstmérgezéssel szállították kórházba.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat által közreadott képen mentőalakulatok tagjai dolgoznak, miután tűz ütött ki egy koronavírusos betegeket ellátó kórházban Zaporizzsjában 2021. február 4-énForrás: MTI/EPA/Ukrán katasztrófavédelmi szolgálat/-

A megyei ügyészség büntetőeljárást indított a tűzbiztonsági követelmények megsértése, halált okozó gondatlanság címén.

A tűz a fertőző betegeket ellátó megyei kórház ötszintes épületének első emeletén tört ki, és mintegy 50 négyzetméteren terjedt szét. A kiérkező tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat.

Az Ukrajinszka Pravda értesülése alapján az épületben a tűz kitörésekor összesen 29-en tartózkodtak. A többi szintről nem evakuálták a betegeket, mert ők nem voltak veszélyben. A hírportál arról is beszámolt, hogy az égő emeletről a lélegeztetőgépen lévő betegeket ölbe véve menekítették ki.

Mentőegységek evakuálnak egy beteget a kigyulladt kórházból Zaporizzsjában február 4-énForrás: AFP/Handout

Közben Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, egy nap alatt több mint ötezer új beteget jegyeztek fel, csaknem 1800-zal többet, mint a megelőző napon.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5082 új esettel 1 232 246-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig 140 áldozattal 23 229-re. Eddig 1 055 406-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem tízezren, az aktív betegek száma így mintegy ötezerrel 153 611-re csökkent.

A legtöbb új beteget, 429-et ezúttal az ország nyugati részében lévő Hmelnickij megyében jegyezték fel, a legtöbb halálos áldozatot, 22-tőt pedig a kelet-ukrajnai Donyeck megyében.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat által közreadott képen egy mentőalakulat tagjai ellátnak egy sérültet, miután tűz ütött ki egy koronavírusos betegeket ellátó kórházban Zaporizzsjában 2021. február 4-énForrás: MTI/EPA/Ukrán katasztrófavédelmi szolgálat/-

Denisz Smihal miniszterelnök közben közölte, hogy Ukrajnába az elkövetkező hetekben érkezik 117 ezer dózis koronavírus elleni Pfizer-BioNTech vakcina a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, és még februárban elkezdik vele beoltani a legveszélyeztetebbeket.

A kormányfő azonban pontos időpontot az oltások megkezdésére továbbra sem nevezett meg - jegyezte meg beszámolójában az UNN hírportál. Az első körben Ukrajnában egészségügyi alkalmazottakat, valamint időseket és krónikus betegeket terveznek beoltani.