Újabb korrupciógyanús ügy derült ki Joe Biden családjában

BIDEN, Joe
Washington, 2021. január 24. Joe Biden amerikai elnök (j) fia, Hunter Biden társaságában távozik a Szentháromság-templomban tartott miséről Washington Georgetown városrészében 2021. január 24-én. MTI/AP/Patrick Semansky
Vágólapra másolva!
A Joe Biden által a Fehér Ház szóvivőjének kinevezett Jen Spaki egy sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a BHR Partners nevű kínai-amerikai befektetési alapban 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a demokrata elnök fia, Hunter. Annak ellenére, hogy Joe Biden még a tavaly őszi választási kampányban megígérte: „egyetlenegy családtagjának sem lesz semmilyen jellegű kapcsolata külföldi céggel".
Vágólapra másolva!

Jen Spaki fehér házi új szóvivő sajtótájékoztatóján az egyik újságíró az elnök fiának, Hunter Bidennek kínai üzleti ügyeiről kérdezett, amelyek a Kínai Kommunista Párt oligarcháihoz kötődnek – derül ki a Fox News és a Hill tudósításaiból.

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden társaságában távozik a Szentháromság-templomban tartott miséről a washingtoni Georgetownban, 2021. január 24-én Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky

Ezzel kapcsolatosan a szóvivő megerősítette az újságíró azon értesülését, hogy a

A cég teljes neve: Bo Hai Harvest RST (Shanghai) Equity Investment Fund Management Co.

Jen Spaki ugyanakkor azt állította, Hunter Biden dolgozik annak érdekében, hogy csökkentse részesedését a BHR Partnersben.

Ezt követően az újságíró emlékeztette a szóvivőt Joe Bidennek a tavaly októberben, még az elnökválasztási kampányban tett ígéretére, miszerint

Erre Spaki érdemben nem reagált, hanem Hunter jogászcsapatához irányította az újságírókat. A Fox News meg is kereste Hunter Biden jogászait, de azok

nem válaszoltak egyetlenegy kérdésükre sem.

Az elnök fia korábban a BHR Partners igazgatótanácsának is a tagja volt, de miután kiderült, hogy apja indul az elnökségért, kilépett az igazgatóságból, hogy ezzel ne legyen támadható. Ezzel párhuzamosan feladta igazgatósági tagságát az ukrán Burisma energetikai vállalatnál is, ahol korrupciógyanús ügybe keveredett.

Mi a BHR Partners, mi köze van hozzá Hunter Bidennek és a pekingi kommunista vezetésnek?

A Biden család többi külföldi korrupciógyanús tevékenységéhez hasonlóan a kínai-amerikai befektetési alap témájáról is Hunter Biden elhagyott laptopjának köszönhetően tudunk. A New York Post 2020. október közepén szerezte meg a laptop merevlemezét, és annak alapján derültek ki a kétes ügyek.

Ezek alapján – ahogy arról az Origo is beszámolt – 2014 februárjában

A ROSEMONT SENECA PARTNERS NEVŰ, BEFEKTETÉSI ÉS PÉNZÜGYI TANÁCSADÁSSAL FOGLALKOZÓ AMERIKAI CÉG, „TANÁCSADÁS" CÍMÉN, 3,5 MILLIÓ DOLLÁRT KAPOTT JELENA BATURINÁTÓL,

aki Jurij Luzskov volt moszkvai főpolgármester özvegye, és a leggazdagabb orosz nő, a vagyonát 1,2 milliárd dollárra becsülik.

Elena Baturina Vlagyimir Putyin elnök társaságában, férje temetésén, 2019 decemberében Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

A Rosemont Seneca Partnerst Hunter Biden, Christopher Heinz (John Kerry volt demokrata elnökjelölt, illetve külügyminiszter mostohafia) és Devon Archer alapították 2009-ben, és ők voltak a tulajdonosai is.

A Rosemont Seneca Partners 2013-ban társult a Bo Hai nevű kínai befektetési alappal, létrehozva a BHR Partnerst.

A Bo Hai tulajdonosa pedig a Bank of China nevű pénzintézet, amely egyike Kínai négy nagy, állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankjának. Magyarán:

a pekingi kommunista vezetés kezében van.

A BHR Partnersben pedig kínai többség van, mivel a kínai törvények előírják, hogy az országban lévő vegyesvállalatok részvényeinek több mint 50 százaléka kínai tulajdonban kell legyen. Márpedig a papíron magán befektetési alap Pekingbe van bejegyezve.

2017 októberében Hunter az új, immáron kínai dominanciájú befektetési alapban is vásárolt magának részvényeket, 420 ezer dollár értékben, ezzel 10 százalékos részesedése lett a cégben.

A szintén társtulajdonos Devon Archer – vélhetően washingtoni demokrata körök nyomására –

2014 ÁPRILISÁBAN TAGJA LETT AZ UKRÁN BURISMA NEVŰ ENERGETIKAI VÁLLALAT IGAZGATÓTANÁCSÁNAK, ÉPPEN AKKOR, AMIKOR HUNTER BIDEN IS BEÜLT A CÉG IGAZGATÓTANÁCSÁBA.

null

null

Archer 2018 tavaszán hagyta el a Burismát, az év júniusában

ELSŐ FOKON ELÍTÉLTÉK EGY SZIÚ INDIÁN TÖRZS KÖTVÉNYÉRTÉKESÍTÉSBŐL SZÁRMAZÓ BEVÉTELEINEK ELCSALÁSA, ILLETVE TÖBB MAGÁNNYUGDÍJALAP PÉNZTŐKÉJÉVEL TÖRTÉNŐ VISSZAÉLÉS MIATT.

2018 novemberében másodfokon felmentették, de 2020. október 10-én a szövetségi fellebbviteli bíróság visszaállította az első fokú ítéltet, kimondva, hogy

Devon Archer bűnös.

Az továbbra sem világos, hogy Ukrajnában Hunter Bidennel közösen végzett-e érdemi munkát, vagy csak a fizetését vette fel.

Az is kiderült, hogy 2015 májusa és decembere között

JELENA BATURINA 11 RÉSZLETBEN ÁTUTALT AZ AMERIKAI BAK USA NEVŰ SZÁMÍTÁSTECHNIKÁVAL FOGLALKOZÓ STARTUP SZÁMLÁJÁRA 392 EZER DOLLÁRT,

egy hitelszerződés költségei címén.

Az amerikai szenátus is vizsgálta az ügyet, szerintük a pénz tisztázatlan forrásból származott, ez magyarázatot ad arra is, hogy miért 11 részletben utalták. Ez úgy kötődik Biden-Heinz-Archer üzletéhez, hogy

A 11 TRANZAKCIÓ KÖZÜL 9 ELŐBB A ROSEMONT SENECA PARTNERSEN MENT ÁT, MINTEGY 242 EZER DOLLÁR ÉRTÉKBEN.

Az elsősorban a kínaiakkal üzletelő BAK USA egyébként 2019 márciusában csődöt jelentett, 39 millió dollár veszteséget hátrahagyva.

Azzal kapcsolatosan, hogy Hunter Bidenék valójában miért kaptak 3,5 millió dollárt az orosz oligarchától, majd ezt követően miért ment át a cégükön ugyanannak az oligarchának 242 ezer dollárja, csak találgatások vannak, ezek még az eddig nyilvánosságra került levelezésekből nem derültek ki.

AZ A LEGVALÓSZÍNŰBB, HOGY PÉNZMOSÁS TÖRTÉNT, AHOGY EZT AZ FBI-NYOMOZÁS IS ALÁTÁMASZTJA.

Jelena Baturina egy 2017-es amerikai szövetségi törvény értelmében egyébként szankcióval sújtható, mivel felkerült az ellenséges (külföldi) oligarchák listájára.