Semmit sem fizettek még Marian Cozma gyilkosai

Marian Cozma édesapja szerint súlyosabb büntetést érdemeltek volna az elkövetők
A photograph of Romanian handball player Marian Cozma is seen at the 'Veszprem Arena' sports hall in Veszprem on February 8, 2009. The Romanian player was stabbed to death and two teammates seriously injured in an attack on February 7, at a Hungarian nightclub. According to local sources, the attack occurred when a group of around 30 hooligans accosted the players at the entrance to the night club and attacked Cozma, Croatian Ivan Pesic and Serbian player Zarko Sesum. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Egy fillért sem fizettek eddig Marian Cozma gyilkosai: 12 éve történt a tragédia, az apa azonban képtelen feldolgozni fia elvesztését. Petre Cozmának négy infarktusa volt azóta, decemberben pedig 12 napot feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel. 
Vágólapra másolva!

Napra pontosan tizenkét éve történt: meggyilkolták Marian Cozmát, a Veszprém román válogatott kézilabdázóját. Édesapja, Petre azóta sem tudja feldolgozni fia elvesztését. Amikor csak lehet, elmegy a sírjához, még ha erre egyre nehezebben is képes. Most csak segítséggel vagy mankóra támaszkodva tud járni, de hét végén újra ott volt fia sírkövénél - írja a Blikk.

– mondta a román Libertatea című lapnak a sírnál Petre Cozma. Majd beszélt a régi közös emlékekről, arról, hogy Marian az ő arcát akarta magára tetováltatni, de lebeszélte róla... És hogy tizenkét éve már csak emlékezni lehet rá.

Az egykori kézilabdázó, Marian Cozma Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Blikk emlékeztet: 2009. február 8-án a 211 centis, 113 kilós román beállót és csapattársait támadta meg egy bűnbanda, Cozma a helyszínen meghalt. A bíróság mintegy 200 millió forintos kártérítést ítélt meg családjának, de a hozzátartozói egy fillért sem láttak.

– magyarázta Petre Cozma, aki feleségével együtt havonta 1800 lejből, alig 130 ezer forintból éldegél.

Szerencsére van, ami enyhíti a fájdalmaikat, egyik lánya gyereke, a 14 éves Andrei hasonlít Marianra. Az unoka is kézilabdázik, már 190 centi, 50-es cipőt visel. Napi két edzést végez, az idősebbek között is megállja a helyét, nagy tehetségnek tartják.

– tette hozzá.

Petre Cozma Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Marian Cozma 2009. február 8-án hajnalban halt meg, miután a veszprémi Patrióta lokál előtt szíven szúrták. Két klubtársa súlyosan megsérült.

A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházat kapott. Másodfokon Raffael és Németh 18-18, Sztojka 8 évet kapott. Utóbbi 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de ismét rácsok mögött van, emberkereskedelem miatt akár 8 évre is ítélhetik - írja a Blikk.