Egy fillért sem fizettek eddig Marian Cozma gyilkosai: 12 éve történt a tragédia, az apa azonban képtelen feldolgozni fia elvesztését. Petre Cozmának négy infarktusa volt azóta, decemberben pedig 12 napot feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel. 

Napra pontosan tizenkét éve történt: meggyilkolták Marian Cozmát, a Veszprém román válogatott kézilabdázóját. Édesapja, Petre azóta sem tudja feldolgozni fia elvesztését. Amikor csak lehet, elmegy a sírjához, még ha erre egyre nehezebben is képes. Most csak segítséggel vagy mankóra támaszkodva tud járni, de hét végén újra ott volt fia sírkövénél - írja a Blikk

Miért kellett meghalnia? Miért nem lehettem ott vele, hogy megvédhessem? Azóta is várom, hogy az elkövetők egyszer majd elém állnak, és elmondják, milyen okból gyilkolták meg őt  – mondta a román Libertatea című lapnak a sírnál Petre Cozma. Majd beszélt a régi közös emlékekről, arról, hogy Marian az ő arcát akarta magára tetováltatni, de lebeszélte róla... És hogy tizenkét éve már csak emlékezni lehet rá.

Az egykori kézilabdázó, Marian CozmaForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Blikk emlékeztet: 2009. február 8-án a 211 centis, 113 kilós román beállót és csapattársait támadta meg egy bűnbanda, Cozma a helyszínen meghalt. A bíróság mintegy 200 millió forintos kártérítést ítélt meg családjának, de a hozzátartozói egy fillért sem láttak. 

Nyugdíjasok vagyunk a feleségemmel. Azt mondták, egyszer megkapjuk azt a pénzt, de az a nap sosem jön el  – magyarázta Petre Cozma, aki feleségével együtt havonta 1800 lejből, alig 130 ezer forintból éldegél.

Szerencsére van, ami enyhíti a fájdalmaikat, egyik lánya gyereke, a 14 éves Andrei hasonlít Marianra. Az unoka is kézilabdázik, már 190 centi, 50-es cipőt visel. Napi két edzést végez, az idősebbek között is megállja a helyét, nagy tehetségnek tartják. 

Mit csinálnék másként, ha lenne rá mód, hogy visszaforgassam az időt? Nem engedném Veszprémbe Mariant? Azért igazolt oda, hogy pénzt keressen a családnak, ráadásul szerették is őt a csapattársak, a szurkolók. Úgyhogy, ha az unokaöccse, Andrei oda akarna menni, támogatnám ebben, nem félteném senkitől és semmitől – tette hozzá.

Petre CozmaForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Marian Cozma 2009. február 8-án hajnalban halt meg, miután a veszprémi Patrióta lokál előtt szíven szúrták. Két klubtársa súlyosan megsérült.

A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházat kapott. Másodfokon Raffael és Németh 18-18, Sztojka 8 évet kapott. Utóbbi 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de ismét rácsok mögött van, emberkereskedelem miatt akár 8 évre is ítélhetik - írja a Blikk.